Кламер БГ - Бизнес новини: "Български пощи" няма да раздава пенсии, съкращават 400 души

"Български пощи" няма да раздава пенсии, съкращават 400 души

Бизнес

|
Пет, 14 Март 2014г. 18:54ч.
"Български пощи" няма да раздава пенсии, съкращават 400 души

Държавната компания "Български пощи", която е в тежко финансово състояние, няма да може да работи като платежна институция и да раздава пенсии. Предстоят и сериозни съкращения в дружеството, като без работата може да останат над 400 души.

Компанията продължава да трупа загуби, като за 2013 г. тя е в размер на около 16 млн. лв., съобщи Валентин Петков, изпълнителен директор на "Български пощи", цитиран от агенция "Фокус". По думите му през тази година дружеството ще се опита да излезе на печалба.

През последните две години "Български пощи" все повече затъва в дългове, като причината според ръководството на фирмата е недостатъчната държавна дотация за покриването на т.нар. универсална пощенска услуга.

Отказ на БНБ да работи като платежна институция

През миналата година дружеството подготви оздравителна програма, като поставената цел е да излезе на печалба през 2015 г., а през тази да спре да трупа загуби.

Една от мерките предвиждаше дружеството да може да работи като платежна институция и по този начин през клоновете му да може да стават плащането на пенсиите, превод на пари и други. БНБ обаче е отказала на "Български пощи" да извършва такава дейност. Банката мотивира отказа си с това, че не са изпълнени изискванията на текстове от Закона за платежните услуги и платежните системи.

Според посочените от централната банка мотиви за отказа, "Български пощи" не отговаря едновременно на изискването за организационна структура и ефективни процедури за контрол на рисковете, вътрешен контрол, да има надеждни процедури за защита на средствата на ползвателите и др., е посочено в съобщението на БНБ.

Естествен подбор със съкращаване на 400 места

През тази година се планира да бъдат съкратени между 250, максимум 400 души от "Български пощи", каза изпълнителният директор на дружеството Валентин Петков.

"На фона на повече от 11 хиляди работещи в пощите, това е преди всичко естественият подбор, тъй като някои хора се пенсионират, други си намират по-високо платена работа", допълни Петков.

По думите му няма да има увеличение на заплатите в пощите, защото дружеството не разполага със средства за това.

В края на миналата година възнагражденията бяха вдигнати с 6% на експлоатационния персонал и с 8% на тези, които към онзи момент са получавали минимална заплата.

"През 2014 г. се надяваме и работим за това да бъдем на печалба, естествено след като се отчете и компенсацията", каза Петков.

mediapool.bg