Кламер БГ - Бизнес новини: Български и китайски фирми подготвили общ бизнес за общо 60 млн. евро

Български и китайски фирми подготвили общ бизнес за общо 60 млн. евро

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 11:43ч.
Български и китайски фирми подготвили общ бизнес за общо 60 млн. евро

Конкретни договорености между български и китайски фирми на стойност 60 милиона евро бяха постигнати в рамките на двата съвместни бизнес форума в Пекин и Шанхай, които се състояха по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай.

В последния ден от визитата си в азиатската страна държавният глава участва в откриването на бизнес форум в Шанхай.

Всичките сделки са за износ на български стоки и услуги. Става въпрос за софтуерни услуги, разработване на дизайн на хотелски стаи, изграждане на спортни съоръжения за катерене, износ на продукти от розово масло, недвижими имоти, посочи главният изпълнителен директор на КРИБ Евгени Иванов. Той допълни, че стойността на договореностите представлява една пета от търговията България - Шанхай и че това е било постигнато само за два дни.

И на бизнес форума в Шанхай е имало силен интерес към българските стоки като вино, сирене, кашкавал, колбаси, деликатеси, продукти от розово масло.

Евгени Иванов каза, че се очаква до между четири и шест месеца да бъде подписано и споразумение в областта на санитарните норми между двете страни, което ще позволи износ на млечни продукти, на месо и месни продукти в Китай.

Президентът Росен Плевнелиев каза пред журналисти, че визитата му е силен пробив за отваряне на нови перспективи за китайски инвестиции и сътрудничество между България и Китай. Той съобщи, че през април ще заседава българо-китайската комисия за икономическо сътрудничество, където ще бъдат набелязани конкретните проекти между двете страни.

"Нашите китайски приятели имат не само финансовия ресурс, но и голямото желание, те са приоритизирали България, те искат да работят с нас. Сега ние трябва да подготвим качествени проекти", каза Плевнелиев.

Той посочи, че всичко зависи от бизнеса, но и от българските политици, защото важни инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала "Черно море", които представляват интерес за китайските компании и в които те са готови да инвестират, трябва да намерят добра подготовка в българската администрация и бизнескомпании.

mediapool.bg