Кламер БГ - Бизнес новини: Българските фирми са склонни да чакат до седем месеца за вземанията си

Българските фирми са склонни да чакат до седем месеца за вземанията си

Бизнес

|
Четв, 24 Апр 2014г. 18:47ч.
Българските фирми са склонни да чакат до седем месеца за вземанията си

Средно по 100 000 лева несъбрани вземания губи годишно всяка българска компания. Това сочи проучване на Асоциацията на агенциите, които събират фирмени дългове, резултатите от което бяха оповестени в четвъртък.

По-голямата част от българските компании вече проучват своите клиенти - интернет, с препоръки и дори по кредитни отчети. 80 на сто от фирмите подписват и двустранни договори, с които гарантират вземанията си. Въпреки това една трета от компаниите бавят плащанията още в първата седмица след падежа. Срокът, който партньорите им дават, е двумесечен, но търпението стига и до седем месеца, посочват от асоциацията.

"Има сектори - туризъм, транспорт, логистика, това са основно преобладаващите сфери, в които срещаме проблеми на компаниите при работата им с партньорите от Гърция, Италия и Румъния", посочва Светла Петрова, която е сред авторите на проучването, пред БНР.

Много често причина за забавяне на плащанията е пренебрегваният приоритет, коментира и председателят на асоциацията Райна Миткова.

"Бизнесът има своите приоритети. Парите са винаги оскъден ресурс. Ако ние не показваме на клиентите си да взимаме своите пари, въобще няма да ни платят", посочва тя.

Най-добър е резултатът от намесата на колекторските фирми в първите месеци след възникването на просрочието, но заради лошия имидж и липсата на регламентация на този тип услуги те са рядко търсени от бизнеса, коментират от асоциацията.

mediapool.bg