Кламер БГ - Бизнес новини: България чака възстановяване на още 403 млн. лв. от Брюксел по селската програма

България чака възстановяване на още 403 млн. лв. от Брюксел по селската програма

Бизнес

|
Пет, 21 Март 2014г. 18:06ч.
България чака възстановяване на още 403 млн. лв. от Брюксел по селската програма

България чака възстановяване на още 403 млн. лв. от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Очаква се това да се случи в следващите месеци на няколко транша, съобщи Министерството на земеделието и храните.

"Няма никакви индикации, че средствата няма да бъдат възстановени, както и за замразяване на средствата по програмата." Това каза земеделският министър Димитър Греков в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Танева.

От генерална дирекция "Земеделие" на ЕК заявиха пред Mediapool, че през април ще има нов транш за възстановяване на средства по ПРСР на България, но отказаха да посочат сумата.

По неофициална информация между България и ЕК има спор относно авансовите плащания по общинските проекти, с които беше спасен бюджетът от 398 млн. евро от автоматично освобождаване на средства в края на 2013 г.

Неясна обаче остава спорната сума. За проблема призна и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Според него няма европейски регламент, според който Брюксел да ни откаже възстановяване на средствата още повече, че вече е признал такива разходи в края на 2012 г. като допустими.

България е заявила 693 млн. лв. за възстановяване пред Брюксел за разходи от последното тримесечие на 2013 г. През март са възстановени 290 млн. лв. от тях, става ясно от съобщението на земеделското министерство.

mediapool.bg