Кламер БГ - Бизнес новини: България сред последните в ЕС и по ползване на интернет

България сред последните в ЕС и по ползване на интернет

Бизнес

|
Ср, 28 Май 2014г. 15:31ч.
България сред последните в ЕС и по ползване на интернет

България заема едно от последните места в ЕС по отношение на ползването на интернет, сочи доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на цифровите технологии.

Над половината от българите (51%) ползват световната мрежа поне веднъж в седмицата при средно 72% за ЕС, сочат данните. С най-добри резултати са Финландия, Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, където над 90% от възрастното население ползва интернет.

Статистиката на Еврокомисията показва много близки данни по отношение на българите, които ежедневно са в интернет, и тези, които никога не са влизали в мрежата – 43% към 41% през 2013 г.

Всеки пети европеец нито веднъж не е ползвал интернет, показват още данните от проучването.

България изостава и по отношение на ползването на интернет през мобилни устройства. Данните за 2012 г. показват, че 13% от българите ползват интернет през мобилно устройство при 36 на сто средно за ЕС.

Страната ни обаче е в челото по разпространението на широколентов интернет, като 93% от населението у нас имат достъп до услугата, при средно 97% за ЕС, сочи още докладът.

Все още обаче остава слабо разпространението на услугата в селските региони – 60% от населението в тези региони в България имат достъп, спрямо 90% средно в общността.

България регистрира ръст при пазаруването онлайн. През миналата година 12% от българите са си купили стока онлайн, спрямо 9% през 2012 г. Все още обаче равнището остава значително под средното за ЕС, където 47% от гражданите на общността са пазарували през интернет през 2013 г.

mediapool.bg