Кламер БГ - Бизнес новини: България спечели съдебен спор с ЕК за достъпа до газовата ни мрежа

България спечели съдебен спор с ЕК за достъпа до газовата ни мрежа

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 17:35ч.
България спечели съдебен спор с ЕК за достъпа до газовата ни мрежа

България е спечелила делото, заведено срещу нея през 2012 г. от Европейската комисия заради това, че държавният газов оператор "Булгартрансгаз" не е осигурил на останалите оператори за пренос на синьото гориво възможност да пренасят виртуални количества суровина в обратна на физическите потоци посока. Решението на Съда на Европейския Съюз в полза на страната ни е публикувано в четвъртък, съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката.

Наказателната процедура срещу България стартира през юни 2009 г. и преминава в съдебна фаза през 2012 г. Според Брюксел страната ни нарушава Регламент (ЕО) № 715/2009 като "Булгартрансгаз" не предоставя специфичната услуга. Тя позволява на търговците на газ да сключват договори с оператори за пренос на пренос на гориво в посока обратна на посоката на физическото движение на газа в тръбата. Реално това се изразява в салдиране от страна на газопреносните оператори на количествата природен газ договорени за пренос в двете противоположни посоки. От договорените в едната посока физически потоци газ се приспадат договорените количества за пренос в обратна посока. В резултат физически се пренасят само обемите суровина, представляващи разликата.

В представената пред Съда на ЕС позиция България последователно защитава тезата, че разпоредбите на ЕК не предвиждат задължение за предоставяне на услуги за виртуален пренос в обратна посока („backhaul”) и в Регламент (ЕО) №715/2009 не е посочено изрично задължение за операторите на преносни мрежи да осигуряват тези услуги.

Независимо от това "Булгартрансгаз” вече изпълнява очакванията на Европейската комисия и предлага тези услуги на пазара.

Ежедневно на интернет-страницата на компанията се публикува актуална информация за предоставянето на виртуален обратен поток в точките на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам (границата с Румъния) и Кула/Сидирокастро (на границата с Гърция), посочват от икономическото ведомство.

Разработен е и цялостен входно-изходен тарифен модел, регламентиращ реда и начина на определяне на тарифите за обратен виртуален капацитет. "Булгартрансгаз” работи активно за постигане на необходимите споразумения със съседните оператори на преносни системи - ДЕСФА-Гърция и "Трансгаз“-Румъния, тъй като за ефективни сделки е необходимо и те да предлагат услугите по виртуален обратен пренос, допълват от министерството.

mediapool.bg