Кламер БГ - Бизнес новини: България си връща позициите в арабския свят

България си връща позициите в арабския свят

Бизнес

|
Съб, 01 Март 2014г. 12:27ч.
България си връща позициите в арабския свят

България е подписала четири споразумения за сътрудничство с Аржир в секторите туризъм, информационни технологии, селско стопанство и спорт. Това е заявил министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на церемония по закриването на 20-та сесия на Смесения българско-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество в Алжир, съобщи ресорното му министерство.

"Европа е най-големият търговски партньор на България, но желанието на правителството е да върне позициите на страната ни и в арабския свят. Северна Африка е наш приоритет, но ще продължим посещенията си и в други страни, за да стъпи българският бизнес на пазари, на които е желан", е казал Стойнев.

Предвижда се разкриване на търговско представителство на България в Алжир. Разгледана е била възможност за възобновяване на директна въздушна линия между двете страни за да се насърчи туризма.

Български фирми могат да се включат в мащабната програма на алжирската страна за изграждане на два милиона жилища през следващите пет години.

Алжир е потвърдил интерес още към трансфер на технологии, обмяна на опит и научни изследвания от България в сферата на земеделието и информационните технологии.

Постигнато е съгласие България да предостави експерти при изработването на концепции за изграждане на индустриални паркове в Алжир.

Двете страни ще си сътрудничат и в областта на морското образование и сухопътния транспорт чрез обмен на добри практики.

mediapool.bg