Кламер БГ - Бизнес новини: България се прицели в над 2 млрд. евро по "Свързана Европа"

България се прицели в над 2 млрд. евро по "Свързана Европа"

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 19:31ч.
България се прицели в над 2 млрд. евро по "Свързана Европа"

България ще кандидатства с проекти за над 2.3 млрд. евро по новия финансов механизъм "Свързана Европа". Това става ясно от публикувания вариант на Споразумението за партньорство.

С най-голяма стойност са енергийните проекти – над 1.5 млрд. евро. Транспортните проекти са на стойност 750 млн. евро. Имаме и един в областта на информационните магистрали за изграждане на резервна инфраструктура на Републиканския информационен център на данни за 64 млн. евро.

Заделеният ресурс за България по "Свързана Европа" е 359 млн. евро. След 2016 г. обаче страната ни ще има право да кандидатства в надпревара на конкурентен принцип с останалите 27-страни за неусвоения ресурс.

Към момента почти сигурно е финансирането на магистралата от Калотина до Драгоман, както и за навигацията по река Дунав, заявиха правителствени източници пред Mediapool.

Транспортни проекти за 750 млн. евро

В транспортната инфраструктура по "Свързана Европа" могат да се финансират само жп и водни проекти.

Допустимо е 10% от средствата да отиват и за пътища. Именно така се е освободил ресурс от 36 млн. евро, които ще отидат за изграждането на магистралния участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман. Останалата част от магистралата от Драгоман до София ще се строи със средства от оперативна програма "Транспорт", обясни шефът на пътната агенция Стефан Чайков пред Mediapool.

Магистралата от Калотина до Драгоман не фигурира във варианта за публично обсъждане на Споразумението за партньорство.

В него са посочени проектите в жп транспорта. Единият е модернизацията на жп линията Видин – Медковец, а другият е жп връзката Русе – Варна, с която ще бъдат свързани двете пристанища на Дунав и Черно море.

В областта на водния транспорт е заложено подобряването на корабоплаването по река Дунав. Този проект, който предвиждаше драгиране на участъка между Батин и Белене, не беше изпълнен през този програмен период заради забавянето от румънска страна. В същото време, в стратегията "Европа 2020" ЕС залага на река Дунав като основен воден транспортен коридор във вътрешността на стария континент.

Енергийни проекти за над 1.5 млрд. евро

Големи са амбициите на страната ни в областта на енергетиката, като проектите, с които смятаме да кандидатстваме надхвърлят 1.5 млрд. евро. Те са разделени на три групи.

В едната са България и електроенергийните ни връзки с Румъния и Гърция, свързани с увеличаване на капацитета с проекти от общ интерес като вътрешните линии между Ветрен и Благоевград и между Царевец и Пловдив.

Във втората група са включени проектите за изграждането на междусистемна връзка между ТЕЦ "Марица Изток 1" и гръцката "Неа Санта", както и вътрешните линии между "Марица Изток 1" и "Марица изток 3", Пловдив и Бургас.

Третата група енергийни включва увеличаване на капацитета на вътрешните електрически олинии между Добруджа и Бургас, Видно и Свобода, както и между Свобода и точка на разкъсване на междусистемен електропровод Варна – Ступина, Румъния.

Планира се с пари от този инструмент да се финансира и отдавна подготвяният строеж на язовир "Яденица” чрез увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира". Нужните средства за тези обекти се оценяват на 321 млн. евро, от които 5 млн. евро са за проектиране и подготовка. Прогнозната стойност на строителството на язовир "Яденица" е 188 млн. евро.

Пет са основните газови проекта за 877 млн. евро, с които ще кандидатстваме по "Свързана Европа".

Единият е подобряването на междусистемна връзка между Гърция и България между Комотини и Стара Загора. Заложено е и изграждането на междусистемна връзка България – Сърбия, която беше проектирана през този програмен период, нож реализацията й се забави и предвидените за нея пари от еврофондовете се насочиха към други проекти..

Третият проект е за постоянен двупосочен капацитет в съществуващата точка на свързване между Гърция и България – Кула/Сидирокастро. Четвъртият е за увеличаване преносния капацитет на съществуващия газопровод от България за Гърция.

Планирано е и разширяване на капацитета за съхранение на газ в Югоизточна Европа, който включва изграждане на ново хранилище на територията на България и разширение на това в Чирен.

Допълнително е включено и предложението за междусистемната газова връзка между Турция и България с прогнозна стойност на инвестицията до 100 млн. евро.

mediapool.bg