Кламер БГ - Бизнес новини: България очаква по-добър туристически сезон

България очаква по-добър туристически сезон

Бизнес

|
Вт, 03 Юни 2014г. 16:54ч.
България очаква по-добър туристически сезон

Туристическият сезон не само няма да е провален, но и ще надхвърлим резултатите от миналата година, заяви пред журналисти във вторник зам.-министърът по туризма Бранимир Ботев.

Прогнозата му се основава на данните, че през първите четири месеца на годината има ръст на чудите туристи с 4.1 процента до 1 132 733 души. Увеличени са с 3 на сто и приходите от туризъм за първите три месеца до 325.3 млн. евро. По думите на Ботев, България запазва ръст в почти всички ключови пазари и поддържа огромна диверсификация на пазарите въпреки ограничения ресурс, "което означава, че добре си вършим работата

Най-голям ръст на туристите имаме от Израел – с 80 процента или с над 21 хил. души, от Китай- с 37% или 2155 души, Корея- с 32%, САЩ- с 21% или над 13 000 души, Япония - 18% и др.

В момента анализираме как да осигурим достъп у нас на гости от бързоразвиващите се пазари, обясни Ботев и даде за пример пуснатата преди дни директна авиолиния Истанбул- Варна с цена на двупосочния билет от 79 евро. Идеята е занапред тази линия да се превърне в част от триъгълна операция Истанбул-Варна и третата точка да е дестинация в Западна Европа.

Разкриват се директни линии с Хърватска, със Сърбия, с Прибалтика. Ще работим и с региони вътре в Русия и в Китай, обясни зам.-министърът. Ще се открие консулска служба в Екатеринбург, Русия. Постигната е договорка беларуските туристи да минават през Словакия на път за нашата страна, посочи той.

Бранимир Ботев обясни как усилията се насочват към привличане на китайски туристи, на които ще се предложат регионални маршрути в сътрудничество с Румъния, Сърбия и Македония. Вероятно тези туристи ще пристигат първо в страна член на шенгенското пространство и след това ще пътуват до останалите.

По думите на министъра се мисли за вдигане на възрастовата граница на туристите и това налага разработване на пакети не само 55 плюс, но и вече на 65 плюс. Търсели се и минимум три продукта, които да насищат престоя на туриста, но не в стационарния, а в по-динамичния туризъм, обясни Ботев.

mediapool.bg