Кламер БГ - Бизнес новини: България и Турция търсят компромис за транзитните превози

България и Турция търсят компромис за транзитните превози

Бизнес

|
Пет, 31 Ян 2014г. 17:16ч.
България и Турция търсят компромис за транзитните превози

България и Турция търсят компромисно решение за транзитния превоз на стоки, но засега няма изгледи за особен напредък. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Данаил Папазов. Той се надява следващата седмица да има официална среща между двете страни за да се намери решение на проблема.

"Има напрежение на границата, засега нищо не се е случило, но очакваме да се случи", каза Папазов, след като пусна в петък първата за година пощенска марка на тема олимпиадата в Сочи.

Преди ден турската страна едностранно анулира всички еднократни разрешителни за превоз издадени на България. Малко по-късно предприе същите действия срещу Анкара.

Ефектът е започнала да се образува опашка от тирове на граничния пункт "Капитан Андреево", по информация на превозвачи. Част от собствениците на компании са спрели временно камионите в очакване на развръзката по случая.

Спорът между българска и турска страна е в броя на издадените разрешителни за тази година. България е дала на Турция 15 000 еднократни разрешителни за транзитен превоз, докато турската страна е предоставила само 5000. В същото време претенциите на турската страна са за 125 000 разрешителни годишно.

"Запознали сме турския посланик със ситуацията. Границата не е затворена, има напрежение заради писмото, което получихме, с което се спират разрешителните за България. Надявам се да не се стигне до затваряне на границата", каза Папазов.

Той обясни, че действията на българските власти са предприети с цел да бъде защитен родния бизнес.

"Не искаме да затрудняваме турските превозвачи с тяхната дейност на нашата територия. Очакваме срещата в близките дни. Имаме компромисен вариант, удовлетворителен и за двете страни, но трябва да има диалог", каза Папазов.

mediapool.bg