Кламер БГ - Бизнес новини: България е шампион по стратегии и писането им продължава

България е шампион по стратегии и писането им продължава

Бизнес

|
Ср, 29 Ян 2014г. 19:11ч.
България е шампион по стратегии и писането им продължава

България е шампион в Европейския съюз по писане на стратегии със своите 128 подобни документа, с които работи администрацията. Писането им през годините е било неефективно, предстои анализиране на съществуващите документи, но и сегашното правителство ще продължи да разработва стратегии, защото голяма част от тях се изискват от Европейската комисия. Вече обаче ще се прави финансова оценка за действието им, каза в сряда след правителственото заседание вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Справка с другите държави в ЕС показва, че следващата държава по стратегии има скромните 56 документа, каза Бобева. По думите й голям проблем е синхронизацията им и несъобразяването с подобни документи в другите сектори. Най-фундаментален проблем обаче е отчитането – това правят само 12 стратегии. Много от тези документи нямат годишни планове за действие. Много от тях нямат финансова обосновка и пари за тях не са осигурени, затова много от тях са неработещи. Когато стратегиите се пишат на национално ниво, не отразяват аспектите на регионално ниво, смята Бобева.

У нас най-много стратегии има за социалната политика и заетостта, следвани от правосъдието и вътрешните работи и здравеопазването. Туризмът, транспортът и културата имат по един стратегически документ. Редици закони изискват да се разработват стратегии, каза Бобева.

Сега имаме 128 стратегии, но са нужни още 96, допълни вицепремиерът. Времевият хоризонт на тези документи е различен – само девет са със срок до 2014 година, повечето са до 2020 година, а някои са безсрочни. Настоящето правителство за осем месеца е подготвило 28 стратегии.Около 41 процента от стратегическите документи обаче са по изискване на европейското законодателство.

Голяма част от тези документи са подготвени от външни консултанти, каза Бобева, без да дава оценка дали това е добре или е с отрицателен ефект. Има сектори, където е необяснимо защо администрациите не са готови да си подготвят тези стратегии, допълни тя.

Съветът по административна реформа ще направи анализ и оценка на всички 128 стратегии, за да се види от кои няма необходимост и кои са изпълнени. Рамката за разработване на стратегически документи ще стане задължителна и ще се работи за по-малко и по кратки документи за действие, подчерта Бобева. Съветът по административна реформа ще решава кой ще пише стратегиите, като по-важните ще се правят от МС. Няма да се пишат стратегии, които не са ресурсно осигурени, каза още тя.

Бобева даде за пример стратегиите за интеграция на бежанци, които съществуват през последните седем-осем години. "Вижте колко пари е струвала интеграцията на един бежанец. И какво стана сега? Като дойдоха истинските бежанци, какви са тези стратегии и за какво бяха?", попита Бобева.

mediapool.bg