Кламер БГ - Бизнес новини: България е обект на специална европроцедура заради "Южен поток" и ЕРП-тата

България е обект на специална европроцедура заради "Южен поток" и ЕРП-тата

Бизнес

|
Пон, 19 Май 2014г. 19:46ч.
България е обект на специална европроцедура заради "Южен поток" и ЕРП-тата

България е обект на специална европейска процедура заради законовите поправки, касаещи газопровода "Южен поток”, и заради действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по отнемането на лицензите на електроразпределителните предприятия (ЕРП), предаде БНР в понеделник.

От Министерството на икономиката и енергетиката я определиха като "стандартно запитване за събиране на информация", което не водело до санкции, и обясниха, че тя е била прилагана и по времето на ГЕРБ - през юли 2011 г. за изпълнение на националните цели за биогоривата, и при служебния кабинет през март 2013 г. за енергийната ефективност.

Ресорният министър Драгомир Стойнев пък заяви, че "за пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство".

И макар Стойнев да смята, че тази процедура цели само по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската комисия и България, от Брюксел посочват, че резултатите от спомагателната процедура, наречена EU Pilot, ще определят евентуални следващи мерки от страна на ЕК.

Действията на Брюксел са предизвикани от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката и заради плановете да се отнемат лицензите на трите ЕРП-та, уточниха експерти от Еврокомисията. Те обясниха, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

Стойнев в отговор призовава: "Не трябва да пречим на проекта "Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април. Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус. В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември, съобщава държавното радио.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер Сабине Бергер потвърди само, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Още в началото на април еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер предупреди за опасността да се открие наказателна процедура срещу България заради законовите поправки по "Южен поток" и намерението за отнемане на лицензите на доставчиците на ток. Йотингер и Стойнев обсъдиха газопровода на среща в Брюксел на 24 април, след която обаче вижданията им по проблема със законодателството за тръбата се разминаха. Брюксел поиска да се запознае с окончателните поправки преди гласуването им на второ четене като засега не е ясно какво ще предприеме правителството в тази посока.

Миналата седмица от реформаторския блок изнесоха писма с предложения от страна на "Южен поток Транспорт", където основен акционер е руската "Газпром", за законови поправки, които създават понятие "морски газопровод", което на практика изважда от европейското законодателство "Южен поток".

Също миналата седмица енергийният регулатор откри нова атака срещу ЕРП-тата, като обяви, че са извършили близо 2700

нарушения, за които може да отнесе минимум 50 млн. лв. глоби, но се въздържа да обяви процедура за отнемането и на лицензите на мрежовите оператори.

Сега от съобщението на Министерството на икономиката и енергетиката става ясно, че на 15 май Стойнев е изпратил писмо до Брюксел, с което кани експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от българското ведомство, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода "Южен поток“.

mediapool.bg