Кламер БГ - Бизнес новини: България е заплашена от евросанкция заради бежанците

България е заплашена от евросанкция заради бежанците

Бизнес

|
Ср, 29 Ян 2014г. 18:34ч.
България е заплашена от евросанкция заради бежанците

Европейската комисия е предупредила българското правителство, че смята да предприеме мерки срещу страната ни заради кризата с бежанците, стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия в сряда. Той заподозря, че изпратеното на 15 януари писмо от еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е станало след намесата на български политици.

Европейската комисия ни уведомява за намеренията си да предприеме мерки срещу България заради неспазване на европейското законодателство относно недопускане на лица да търсят закрила на територията на България, условията за настаняване на бежанците и забавяне на регистрациите по Евродак. Брюксел ни заплашва още да активира мониторингов механизъм спрямо държавата ни, заради това, че системата й за убежище е подложена на силен натиск, има сериозен проблем във функционирането й и така се застрашава прилагането на регламента от Дъблин.

"Имам известни подозрения и съмнения за намеса на български политици по отношение на писмо от ЕК за бежанците", каза Йовчев в отговор на въпрос дали български политици са замесени в направата на писмо от еврокомисар Малмстрьом за отношението на България към бежанците.

"Доста активно се работи и не прави чест на тези, които го направиха, защото всички усилия, които положихме, бяха наистина за това да успеем да овладеем тази криза и всичко беше в името на българските граждани. В момента да се опитва да се рови в тази посока, да се опитва да се навреди на страната е най-малкото непочтено", посочи Йовчев.

Коментарът му бе провокиран от информациите, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на свое посещение в Брюксел на 13 януари е лобирал пред европейските партньори на партията на Борисов Брюксел да натисне България за бежанците. Тогава Цветанов разговаря с шведския министър по бежанските политики Тобиас Билстрьом, който заяви, че България е заплашена от санкции заради политиката, която доведе до разрешаване на кризата с бежанците от Сирия.

Кризата с бежанците у нас е един от поводите за вот на недоверие, който от ГЕРБ смятат да внесат, но според вътрешния министър Цветлин Йовчев вот на недоверие в сферата "Сигурност" щял да покаже кой е помагал и кой е вредил на страната ни.

Той обаче призна, че все още има има проблеми, които се решават и по отношение на условията за бежанците, които са в България. В Харманли вече са решени проблеми, но такива остават в домовете във Враждебна и Военна рампа, където се очаква след два месеца да се направят необходимите ремонти.

mediapool.bg