Кламер БГ - Бизнес новини: Българите ще могат да фалират и в лично качество

Българите ще могат да фалират и в лично качество

Бизнес

|
Съб, 12 Апр 2014г. 15:47ч.
Българите ще могат да фалират и в лично качество

Министерството на правосъдието подготвя закон, който ще позволи на българите да обявяват частен фалит, обявиха от институцията в събота. Целта е да се сложи край на състоянието “вечен длъжник”, в което изпадат някои хора. Основното условие е дългът да надвишава с 1/3 размера на приходите на годишна база. Ако гражданинът отговаря на това условие, той ще получи право да поиска от съда да го обяви във фалит.

При съдебно решение той ще бъде вкаран в специален регистър към Агенция по вписвания. Ползи има и за длъжника, и за неговите кредитори, обясниха от министерството. Длъжникът получава срок от 3 години, за да се разплати. През това време върху неговите дългове не се начисляват лихви и неустойки. Ипотеките и залозите върху неговото имущество няма да се премахват.

Идеята е длъжникът да получи глътка въздух, а неговите кредитори накрая да си вземат дължимото. Ако се поиска обявяването на частен фалит цялото имущество, без най-необходимото за живот, както и доходите за три години напред, ще стават собственост на кредиторите.

От Министерството на правосъдието не пожелаха да влизат в много подробности около законопроекта. Причината е, че той все още е в работен вариант. Неговият първи официален вариант ще бъде публикуван до 2 седмици.

Въпреки това отсега е ясно, че длъжникът, който е обявил фалит ще трябва да преживее три години, в които по-голямата част от доходите му ще отиват в специална банкова сметка, управлявана от кредиторите му. Ще му остават само основни суми, които да гарантират жизнения минимум.

Фалиралият гражданин ще запазва само най-необходимите вещи – дрехи, основни мебели, печка, хладилник и други. Няма да се пипа и жилището му, освен, ако не е ипотекирано.

По информация на вестник “Труд”, най-важната полза от частния фалит е, че след като изтекат трите години, всички имуществени задължения на длъжника, възникнали преди обявяването на решението, се погасяват. Проектът не прави изключение за дълговете, обезпечени със залог или ипотека.

Кредиторите с такива вземания обаче запазват обезпеченията си. Това означава, че ако длъжникът е купил апартамент с ипотечен кредит от банка и съдът го обяви във фалит, дори и това да е единственото му жилище, банката ще го вземе. После съдебният изпълнител ще го продаде на търг и тя ще получи парите. Разликата с настоящата ситуация е, че ако сумата от продажбата не стигне за погасяване на кредита, остатъкът няма да продължава да тегне

върху длъжника.

mediapool.bg