Кламер БГ - Бизнес новини: "Бургаски корабостроителници" се трансформира в "Барабел"

"Бургаски корабостроителници" се трансформира в "Барабел"

Бизнес

|
Пон, 06 Ян 2014г. 15:17ч.
"Бургаски корабостроителници" се трансформира в "Барабел"

Фалиралото дружество"Бургаски корабостроителници" ще заработи с новото име "Барабел" неизвестно от кога. За целта на работа ще бъдат върнати старите шефове на дружеството, част от уволнените в края на миналата година 150 работници ще бъдат назначени, а заплати ще има след като кораборемонтният завод заработи отново. Това стана ясно в понеделник след среща между представителите на уволнените и новият изпълнителен директор Деян Дянков. На срещата не бяха допуснати медии и омбудсманът Таню Атанасов.

Съобщеното се разминава с публикуваните документи в Търговския регистър. Още в първия работен ден на 2014 г. Деян Дянков е поискал от съда обявяване на дружеството в несъстоятелност заради просрочени задължения за близо 27 млн. евро към Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Дружеството е свръхзадлъжняло, сметките му са празни, имуществото му е запорирано и активите му не са достатъчни за покриване на паричните му задължения. Това е посочено в исковата молба за обявяване във фалит на "Бургаски корабостроителници" до Софийски градски съд.

Нова порция обещания

"Бургаски корабостроителници" вече ще се казва "Барабел" и смяната на името се налага заради задълженията на завода от 150 млн лв., за да може дружеството да заработи начисто. Това е било обяснено от изпълнителния директор Деян Дянков на петимата уволнени работници, които са били допуснати да се срещнат с него.

След повече от час преговори работниците съобщиха, че заводът ще продължи да работи със същия предмет на дейност, но заплати за момента няма да се изплащат.

Поетапно ще бъдат канени на работа служители, като до момента около 30 - 40 работници приели да се върнат, за да подготвят пускането на завода. След като предприятието възобнови дейността си работниците щели да получат неизплатените си заплати от миналата година. Възнагражденията им от 2010 г. обаче трябвало да търсят по съдебен път, защото ръководството не е поело ангажимент за изплащането им.

Новото дружество "Барабел" щяло да бъде със седалище в София, като това било само временно, а след това щяло заводът отново да си върне старото име. В ръководството му се връщали и старите директори Любомир Томов и Димитър Кимрянов, разказаха присъствалите работници на срещата с директора Дянков.

Бившите служители са недоволни от срещата и обмислят протестите да продължат.

Междувременно адвокатът на 62-ма от тях Антон Фотев е внесъл в съда 21 искови молби за изплащане на заплатите. Останалите ще бъдат внесени днес. Общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов призова работниците да продължат да си търсят правата. Според него отношението на новия изпълнителен директор на дружеството Деян Дянков е неадекватно.

По документи реалността е друга

По документи обаче реалността е съвсем друга и нищо от казаното не се потвърждава. Според Търговския регистър няма регистрирано дружество с име "Барабел" със седалище в София.

ЕТ "Барабел- Иван Найденов" е единствената регистрирана фирма в Търговския регистър, но нейното седалище е в град Средец, Бургаска област, показва Търговският регистър.

Междувременно изпълнителният директор Деян Дянков е поискал от съда обявяване на "Бургаски корабостроителници" в несъстоятелност заради просрочени задължения за близо 27 млн. евро към Първа инвестиционна банка (ПИБ). Исковата молба е внесена в Софийския градски съд на 2 януари 2014 г.

"Бургаски корабостроителници" смени адресната си регистрация от Бургас в София в края на миналата година. Новият адрес е на този на компанията "ПСТ Холдинг" – на столичната улица "Бесарабия", в която мажоритарен собственик е офшорка, свързана със собствениците на ПИБ. Миноритарният дял се държи от фирми, зад които стои Васил Божков.

Подобна е ситуацията и със собствеността на "Бургаски корабостроителници". Собственик на завода се води офшорката "Хюнас инвестмънт лимитед", което държи 80% от капитала и се представлява от лица, свързани косвено с основния кредитор на дружеството ПИБ.

"Бургаски корабостроителници" има три кредита към ПИБ за 55 млн. евро. Към 14 октомври 2013 г. просрочените задължения на дружеството към банката са за 26.75 млн. евро. Седмица по-късно ПИБ е обявила кредита за частично изискуем, показват документите в Търговския регистър.

Отделно "Бургаски корабостроителници" дължат над 21 366 лв. на ЕВН, като при неиздължаване има риск предприятието да остане без ток от 18 декември 2013 г., е посочено в исковата молба за обявяване във фалит на дружеството.

Отделно срещу предприятието има заведени множество изпълнителни дела от различни кредитори основно от доставчици, става ясно още от исковата молба до съда. В нея е посочено още, че сметките и имотите на дружеството са запорирани.

Без отговор от премиера

Преди Коледните и Новогодишните празници бургаските корабостроители писаха и писмо до премиера Пламен Орешарски с молба да се намеси в случая. Засега няма реакция от страна на правителството по случая.

Очевидно към момента държавата няма намерение да се меси в работата на частното предприятие, така както обеща да купи фалиралото частно дружество "Ремотекс-Раднево" преди празниците.

mediapool.bg