Кламер БГ - Бизнес новини: "Бургаски корабостроителници" се продава за 47 млн. лв.

"Бургаски корабостроителници" се продава за 47 млн. лв.

Бизнес

|
Пет, 14 Март 2014г. 09:14ч.
"Бургаски корабостроителници" се продава за 47 млн. лв.

Фалиралото предприятие "Бургаски корабостроителници" се разпродава на публична продан за общо 47 млн. лв. Продажбата е по искане на основния кредитор на дружеството Първа инвестиционна банка (ПИБ). Продават се 75% от активите на дружеството – терени с площ над 560 дка, производствени и административни сгради, които са без ипотеки и възбрани.

Интерес към дружеството е заявила германската корабостроителна компания P&S Project, която води активни преговори с държавни институции за участие във възстановяването на дейността му. Това съобщи "Капитал Daily" като се позова на чуждия инвеститор. Интерес има и от друг инвеститор, който вече е направил оглед. Преди това икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи, че има значителен интерес към фалиралото предприятие, но отказа д посочи от къде.

Срещу "Бургаски корабостроителници" има заведени две съдебни дела с искане за обявяване в несъстоятелност. По тях все още няма решения на съда.

Търгът

Търъговете за активите на коробостроителницата са насрочени за април. Имотите са групирани в четири отделни търга и за тях може да се подават оферти отделно. Имотите са на първата линия до брега на морето. Те се продават от съдебния изпълнител Таня Маджарова.

ПИБ, Агенцията за приватизация и още 11 физически лица и фирми търсят по съдебен ред вземанията си от "Бургаски корабострителници".

Претенциите на ПИБ са за около 30 млн. евро, а държавата търси 1.3 млн. лв. за невнесени данъци и осигуровки към 26 февруари 2014 г. Няма данни за това каква е сумата, за която претендира Агенцията за приватизация.

ПИБ има привилегия при разпределение на приходите от продажбите на основните производствени имоти, тъй като в нейна полза е учредена ипотека върху тях от 2005 г., както и втора ипотека от 2010 г.

Цената

Изпълнителният директор на германската P&S Project, която е заявила интерес да съживи дейността на "Бургаски корабостроителници", Бойко Петров е коментирал пред "Капитал Daily", че търсената цена е твърде висока. Той е разказал, че в момента би могъл да инвестира в немска корабостроителна компания, която се продава за 2.5 млн. евро заедно с модерното й оборудване. Тя обаче не била толкова атрактивна колкото българското дружество заради разликата в разходите за труд, които би имал тук.

Бургаското предприятие е привлекателно и с притежавания голям поземлен имот, на който има възможност освен корабостроителница да се изградят фабрики и за други индустриални производства, е посочил Петров. Той не е притеснен от факта, че пристанищната част на корабостроителниците е продадена през 2012 г. и е декларирал интерес към обявения публичен търг.

Такъв е проявил и друг потенциален купувач, който вече е извършил оглед на предприятието в сряда. Това е съобщил изпълнителният директор на "Бургаски корабостроителници" Деян Маринов пред "Капитал Daily". Въпреки заявения интерес той не е оптимист, че продажбата на основните производствени имоти ще стане от първия път.

В случай на неуспех ще се организира втори публичен търг, на който цените ще са с 20% по-ниски от сегашните.

Мистерия със собствеността на компанията

Не е ясно кой е собственик на "Бургаски корабострителници". Според Търговския регистър дружеството се притежава от офшорката "Хунас инвестмънтс лимитед", която контролира 80.6% от капитала на дружеството.

Междувременно протестът на 150-те работници от предприятието, които бяха съкратени преди три месеца, продължава. Те все още не могат да си вземат неизплатените им заплати за общо 700 хил. лв. от Фонда за гарантиране на вземанията заради забавено съдебно решение по делото за несъстоятелност. Бившите работници са били изненадани от обявата за търга и подготвят писмо с въпроси към областния управител на Бургас Павел Маринов, който да осветли ситуацията.

Според бившия финансов директор на фирмата Веселин Кабов е недопустимо да има назначен синдик, да се чака решение на съда за съдбата на корабостроителницата, а в същото време да има публичен търг.

mediapool.bg