Кламер БГ - Бизнес новини: "Булгаргаз" обяви, че ще купува газ от европлатформа заедно с унгарската MVM

"Булгаргаз" обяви, че ще купува газ от европлатформа заедно с унгарската MVM

Бизнес

|
Пет, 15 Септ 2023г. 16:06ч.
"Булгаргаз" обяви, че ще купува газ от европлатформа заедно с унгарската MVM

Не е ясно дали сегашното споразумение има нещо общо с това за доставка на газ на турските терминали за регазификация на втечнен газ, сн. БОТАШ

"Булгаргаз" разкри в петък част от договореностите, подписани предишния ден в Будапеща с унгарския търговец на газ MVM CEEnergy в рамките на визитата на президента Ручмен Радев и срещата му с унгарския премиер Виктор Орбан. Меморандумът е за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ в региона.

В документа, който е с тригодишно действие, но няма правен характер, се предвиждат съвместни покупки на втечнен природен газ от двете компании на европейската платформа AggregateEU.

В съобщението на българския държавен доставчик се посочва, че подписания с MVM меморандум е "в подкрепа на непосредствения приоритет за гарантиране сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ". Съгласно текст от меморандума, източникът на природния газ трябва да бъде от държави без санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения, допълва се в информацията.

От началото на войната на Русия в Украйна и след спирането на руския газ за България "Булгаргаз" иска от своите доставчици гаранции, че продаваното от тях синьо гориво не е руско. Пазарни играчи обаче твърдят, че това с лека ръка се удостоверява, а българският и европейският пазар са залети от руски газ – предимно втечнен, чийто внос в Европа е нараснал значително, за да компенсира спрелия миналия септември заради взривове газопровод "Северен поток".

"Всяка форма на сътрудничество между двете дружества ще е в съответствие с правилата за конкуренция на ЕС", коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева, цитирана в съобщението.

То обаче не разкрива дали е говорено за конкретни годишни количества природен газ, които да купуват съвместно двете компании, и към какво по-точно е насочено сътрудничеството им.

Любопитен момент обаче е, че двете дружества имат споразумения с турската БОТАШ. "Булгаргаз" миналия декември подписа 13-годишно споразумение с правен характер за резервиране на годишен капацитет от 1.8 млрд. куб. м на турски терминали, турски газохранилище и преносната мрежа за доставка в България. Българското дружество самостоятелно трябва да си осигури газа и досега е внесло само един танкер през април по това споразумение. Търгове за следващи карга не са обявявани, а "Булгаргаз" дължи такси за резервирания капацитет в Турция, независимо дали го ползва или не.

Още по темата:

Търгове тестват интереса за пренос на газ по споразумението с БОТАШ

Компанията майка на MVM CEEnergy – държавният енергиен конгломерат MVM, през август, при посещение на турския президент Реджеп Тайип в Унгария, се споразумя с БОТАШ да купува от нея 300 млн. куб. м природен газ. Детайлите по сделката трябва да бъдат финализирани до края на годината. Тогава от БОТАШ определиха споразумението като "новаторско", защото за пръв път Турция се съгласява да изнася газ за държава, с която няма обща граница и това, според турската държавна компания, ще увеличи сигурността на европейските енергийни доставки.

От досегашната информация не става ясно дали тези две споразумение с БОТАШ имат нещо общо с меморандума на двете компании, но при подписването му преди ден Румен Радев изрично спомена договорката с турската компания, сключена по неговата егида от ръководството на "Булгаргаз", назначено от неговото служебно правителство.

Това споразумение е силно критикувано от сегашните управляващи и е в процедура на предоговаряне на условията по него, като основна цел на новия състав на енергийното министерство е за промени количествата газ, които "Булгаргаз" е резервирало като капацитет за доставка на турските терминали и за които плаща такси.

mediapool.bg