Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел спря парите и по програма "Регионално развитие"

Брюксел спря парите и по програма "Регионално развитие"

Бизнес

|
Вт, 03 Юни 2014г. 19:41ч.
Брюксел спря парите и по програма "Регионално развитие"

След като БСП обяви във вторник, че България ще строи "Южен поток" независимо от задаващите се санкции на Европейската комисия (ЕК), в късния следобед Брюксел спря временно част от плащанията по оперативна програма "Регионално развитие". Това е втора програма след "Околна среда", която е със замразени плащания от ноември 2013 г., като този месец трябва да се вземе решение дали да бъдат възстановени или окончателно спрени парите за екология.

В ход е процедура и по спиране на парите по оперативна програма "Конкурентоспособност", както и по Програмата за развитие на селските райони, твърдят източници на Mediapool от ЕК. Според тях всичко зависи от поведението на кабинета през следващите дни.

Президентът Росен Плевнелиев реагира веднага и директно свърза спирането на европейските средства за България с отказа на правителството да спазва европейските правила заради стратегическия руски проект "Южен поток". Държавният глава заяви, че "заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове".

Министерският съвет предпочете да запази пълно мълчание. Ресорният вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова не вдигаше мобилния си телефон, както и министърът по регионално развитие Десислава Терзиева.

Поводът за спирането на европейските средства от ЕК са множество нарушения при провеждането на обществени поръчки. Това е установено след проведени одити от експерти на комисията на място в България. Такъв одит в момента тече и по оперативна програма "Транспорт", като нейното бъдеще също е под въпрос.

Ако правителството не се вразуми и продължава да настоява за строежа на "Южен поток", България ще загуби милиарди евро от еврофондовете, а изпълнението на бюджета може да бъде поставено под риск. В момента правителството чака Брюксел да му възстанови над 900 млн. лв. разплатени с пари от националния бюджет, според последните публикувани данни от Министерството на финансите.

Значителни пропуски при контрола по "Регионално развитие"

Информацията, че предстои спиране на парите по "Регионално развитие" беше съобщена неофициално на 23 май, но тогава от Министерството на регионалното развитие отрекоха това да е така.

Част от средствата по програма "Регионално развитие" са спрени заради "значителни пропуски в системите за управление и контрол", каза Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан пред Mediapool. По думите й това е установено след одит на Европейската комисия, направен по програмата.

Брюксел е в непрекъснат контакт с българските власти, от които очаква да предприемат необходимите корективни действия и да подобрят системите, посочи Уилър. По думите й плащанията ще бъдат възстановени след като българските власти предприемат необходимите мерки.

Еврокомисията е отказала да възстанови плащане в размер на 90 млн. евро по две от осите на програмите – за градско развитие и туризъм. На практика това означава, че България не може да иска възстановяване на плащанията по тези оси на програмата, докато Брюксел не размрази парите.

Одитът на ЕК е обхващал общо 12 проекта, избрани на извадков принцип. От тях шест са били на община Бургас, един на Асеновград – за туристически атракции, и един на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Към момента няма информация кои са другите четири проекта. Установените слабости са свързани с проведени обществени поръчки.

Друг констатиран проблем е свързан с устойчивостта на проектите. Това означава, че пет години след направената модернизация на обекта той трябва да бъде в този вид и да се ползва по предназначение.

За всичко това регионалният министър Десислава Терзиева трябваше да отговаря пред ресорната комисия по еврофондовете в парламента. Тя изпрати доклад на депутати, но по неясно какви причини не беше изслушана в комисията.

Да се готви "Конкурентоспособност"

Оперативна програма "Конкурентоспособност" е следващата програма, чиито пари предстоят да бъдат спрени, твърдят източници на Mediapool в ЕК.

По програмата се прави одит от Европейската сметна палата. Неофициално се твърди, че парите ще бъдат спрени заради безобразията с раздаването на средства за измислени иновации, фалшиви клъстери, както и отпускането на средства на фирми, собственост или управлявани от роднини на служители на Министерството на икономиката и енергетиката.

В края на юни се очаква Брюксел да вземе окончателно решение и за парите по Програмата за селските райони. За миналата година ЕК все още не е възстановил плащания на България са около 300 млн. евро. Отделно Комисията иска налагане на финансови корекции заради проблеми с общинските проекти и гаранционния фонд.

mediapool.bg