Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел склонил да финансира 39 града по "Региони в растеж"

Брюксел склонил да финансира 39 града по "Региони в растеж"

Бизнес

|
Четв, 06 Март 2014г. 19:42ч.
Брюксел склонил да финансира 39 града по "Региони в растеж"

Европейската комисия е съгласна 39 града от първо до трето ниво да получат финансиране по новата оперативна програма "Региони в растеж". Това обяви Снежина Славчева, ръководител на управляващия орган на програмата на среща с кметовете в четвъртък. Според последния публикуван вариант на програмата те ще си разпределят 852 млн. евро.

Това е сериозен успех в преговорите, защото Брюксел настояваше за финансиране на градовете само от първо и втори ниво, чийто брой от седем междувременно нарасна на 10.

В първо ниво е София, във второ ниво са градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин. Последните три влязоха с политическата подкрепа на ГЕРБ за Велико Търново и Благоевград и на БСП – за Видин. В трето ниво са 29 града – останалите областни центрове плюс още 10 селища – Горна Оряховица, Дупница, Димитровград, Гоце Делчев, Петрич, Свищов, Лом, Велинград, Карлово и Панагюрище.

Засега остава висящ въпросът с останалите 28 града, които са в четвърто ниво. Преговорите с Европейската комисия за това и те да имат право на финансиране продължават, стана ясно от думите на Славчева.

Националното сдружение на общините категорично държи право на финансиране да получат и 67-те града, каза от името на сдружението Детелина Николова, кмет на Добрич.За да убедим Брюксел, че и останалите 28 града имат право на финансиране от новата ОПРР, в момента се прави допълнителен анализ, посочи Славчева.

Брюксел не е одобрил методологията за разпределянето на парите

Заради спорния въпрос за броя на градовете Европейската комисия все още не е одобрила предложението за разпределянето на евросредствата между тях, стана ясно от обясненията на Славчева.

Методологията е разработена и утвърдена от Националното сдружение на общините и регионалното министерство. В нея са включени четири критерия – население, категорията на града според концепцията за пространствено развитие, социално-икономическа оценка и капацитет за усвояване на средствата, посочи Славчева. Спрямо тези критерии става и разпределението на средствата.

До октомври имахме интензивен диалог с Министерството на регионалното развитие по програмата, но вече пети месец няма заседание на тематичната работна група, каза Детелина Николова. Подаваме ръка и искаме среща с министър Десислава Терзиева относно методологията за разпределянето на парите и програмите за трансгранично сътрудничество, по които нямаме никаква яснота, допълни изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова.

Министър Терзиева беше единствената, която не уважи общото събрание на общините и обра негативната реакция на кметовете.

Отмененият закон за ПЧП блокира програмата

Шумно обявеният като успех отменен закон за Публично-частното партньорство (ПЧП), защото не вършел никаква работа, от министър Терзиева предизвика негативна реакция сред кметовете. Причината е, че така се блокират инвестициите в спортна и социална инфраструктура. Според интегрираните планове за градско възстановяване и развитие изграждането на тази инфраструктура трябва да стане чрез ПЧП.

Кой ще обясни как сега ще се развиват тези инвестиции или ги оставяме за след 2016 г., попита Иван Аспарухов, кмет на Мездра.

В отсъствието на Терзиева никой от присъстващите министри на пожела да отговори. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете, си замълча.

Кметовете: Няма да позволим централната власт да диктува кои училища да развиваме

Другият спорен въпрос по ОПРР е свързан с метода за определяне кои общински училища да получат подпомагане. Кметовете настояват това правомощие да е тяхно, а не да им се изземва от Министерството на образованието и науката, както е в момента.

"Няма да подкрепим централизиран подход за парите за образователна инфраструктура", каза Детелина Николова. Славчева обясни, че това е изискване на Еврокомисията. Гинка Чавдарова обаче не се съгласи. "Няма такива изисквания. И ние контактуваме с Брюксел, в нито една страна не е предвидено това", каза Гинка Чавдарова.

Селата около големите градове остават без ремонт на улиците

Селата около големите градове, които бяха вкарани за финансиране по ОПРР остават без ремонт на улици и благоустрояване. Причината е, че според Еврокомисията тези инвестиции не водят до растеж и заетост, каквито са целите през настоящия програмен период, обясни Славчева.

За нас е много важна демаркацията между програмите за да няма бели петна и да бъдат покрити и тези 1000 населени места със 600 000 души население, които не получиха финансиране през изминалия програмен период, каза кметът на Пазарджик и председател на сдружението Тодор Попов.

Общините искаха да знаят и кога ще бъдат отворени първите покани за подаване на проекти по оперативните програми. Или 2014 г. ще бъде нулева, попита Попов, но отговор не получи.

mediapool.bg