Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел проверява търга за строежа на "Южен поток" у нас

Брюксел проверява търга за строежа на "Южен поток" у нас

Бизнес

|
Вт, 14 Ян 2014г. 15:32ч.
Брюксел проверява търга за строежа на "Южен поток" у нас

Европейската комисия проверява дали България е допуснала нарушения на европейското законодателство с обявената на 21 декември 2013 г. в края на миналата година процедура за избор на изпълнител на проектирането, строежа и въвеждането в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток". Това заяви във вторник Шантал Хюс, говорител на комисаря по вътрешния пазар.

Заявления за интерес и участие в предквалификацията можеха да се подават до 10 януари и до крайния срок документи подадоха 11 компании, съобщиха от "Българския енергиен холдинг", който дели поравно с "Газпром" участието в дружеството за българското трасе. Реално, заради коледните и новогодишните празници, кандидатите девет дни да си подготвят документите. Това може да доведе до жалби срещу провеждането на процедурата. Интересна подробност е, че първата подобна процедура, обявена на 31 октомври 2013 г. със срок до 15 ноември, бе прекратена с мотив именно недостатъчното време за подготовка на заявленията.

В Еврокомисията знаят, че има тревоги около обществените поръчки за изграждане на българския участък от "Южен поток", каза Шантал Хюс, цитирана от БНР. "Нашите експерти разглеждат този въпрос. Все още е твърде рано да кажем какви правила трябва да се прилагат и дали някои от тях са били нарушени, но правим оценка на ситуацията и сме установили съответните контакти. Във всички случаи, Европейската комисия отдава голямо значение на правилното прилагане на правилата за обществени поръчки в целия Европейски съюз", заявява та.

Говорителката уточни, че обичайният срок за провеждане на подобна процедура е минимум 10 дни. Според нея е важно да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Хюз обаче подчерта, че във всички случаи европейските норми трябва да се прилагат.

В петък пък еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер ще има разговори в Москва с руския министър на енергетиката Александър Новак за това, че междуправителствените споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на ЕС трябва да бъдат предоговорени, тъй като не отговарят на европейските изисквания за осигуряване на достъп на трети страни до тръбата, а не само на "Газпром", както предвиждат оспорваните от Брюксел документи. Това съобщи говорителят на еврокомисаря Сабине Бергер.

В края на миналата година по инициатива на България шестте европейски държави, които участват в "Южен поток" дадоха на Йотингер мандат да предоговори от тяхно име споразуменията за тръбопровода. Бергер добави, че в този случай не е необходимо ЕК да бъде упълномощавана от Съвета на ЕС, но не отговори дали комисията вече разполага с мандат за преговори с Москва.

Междувременно руският постоянен представител в Европейския съюз Владимир Чижов предупреди, че Русия няма да преговаря с Европейската комисия за анулиране или прекратяване на валидността на междуправителствените споразумения за "Южен поток", подписани с шест държави членки на Европейския съюз, сред които е и България.

Той предупреди също така да не бъде подлагано на изпитание търпението на президента Владимир Путин, предаде ДПА.

"Що се отнася до търпението на Путин, не съветвам никого да го пробва", подчерта Чижов в отговор на въпрос докъде се простира търпението на президента към критиките от страна на ЕС преди Зимните олимпийски игри в Сочи следващия месец.

На 27 и 28 януари в Брюксел ще се състои среща на върха ЕС - Русия, която се очаква да премине под сянката на напрежението около Украйна.

През последните месеци Европейският съюз и Руската федерация влязоха в редица спорове - от Сирия през енергетиката до търговията, а най-новият е за Украйна.

Чижов обаче омаловажи напрежението в двустранните отношения. Все пак той призна, че е налице липса на доверие между Русия и ЕС, която според него подхранва датиращи от векове погрешни представи за другия.

mediapool.bg