Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел притеснен от авансите за общините по селската програма

Брюксел притеснен от авансите за общините по селската програма

Бизнес

|
Пон, 24 Март 2014г. 16:02ч.
Брюксел притеснен от авансите за общините по селската програма

В Европейската комисия се притесняват от авансовото превеждане на парите по общинските проекти преди да са проведени търговете за възлагане на обществените поръчки, смята председателят на управителния съвет на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, която беше зам.-министър на земеделието в кабинета на ГЕРБ и отговаряше за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

През 2012 г. Боянова направи наддоговаряне по общинските мерки (321 и 322) с цел да намали риска от загуба на европейски средства. По времето на ГЕРБ по селската програма бяха загубени 90 млн. евро по т. нар. правило n+2.

Днес като председател на Института за агростратегии и иновации Боянова коментира подводните камъни по общинските мерки от гледна точка на Еврокомисията, изхождайки от опита си и сигналите в медиите, че може да не ни признаят авансови плащания.

Държавата превежда авансово 50 на сто от парите по проекта в банкова сметка на общините, преди те да са направили обществените си поръчки. Така в повечето случаи се оказва, че държавата е превела по-голяма сума от тази, която впоследствие изпълнителите заявяват. Причината е, че обикновено на търга се постига по-ниска стойност на поръчката от прогнозната. Така се получава, че са преведени повече от 50% от максимално допустимите по регламент 50 на сто аванс.

Тази тема е била предмет на дебати и преговори с ЕК и затова е възможно да не ни признаят авансовите суми, се посочва в становището на Института за агростратегии и иновации.

Превеждането на авансово плащане преди направена обществена поръчка за избор на изпълнител не противоречи на конкретни текстове от Регламента и е било практика до момента, но всъщност е въпрос на добро финансово управление на средствата по ПРСР.

Общините имат нужда от тези пари, но реално не могат да ги ползват преди избор на изпълнител, и това е следващият въпрос, по които сме водили разговори с ЕК, посочва Боянова.

По думите й, когато преговаряме с Брюксел - срещу нас се вадят купища документи, текстове, регламенти, чрез които се сочат аргументи за признаване, или не, на разходи по ПРСР. От своя страна България също трябва да представи документи, наредби, регламенти, с които да убеди Брюксел да ни признае плащанията. Само с тази аргументация "на масата", страната ни няма да изгуби средства.

Боянова съветва колегите си от земеделското министерство "въпреки че са от друго правителство, да не обръщат внимание на това, което се говори и пише, а да намерят всички възможни начини да убедят Еврокомисията в правотата си".

mediapool.bg