Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел одобри парите за Северната скоростна тангента на София

Брюксел одобри парите за Северната скоростна тангента на София

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 13:20ч.
Брюксел одобри парите за Северната скоростна тангента на София

Европейската комисия е одобрила в сряда проекта за изграждането на Северната скоростна тангента на София, който ще се финансира безвъзмездна помощ от оперативна програма "Регионално развитие" за 120 151 948 евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие в четвъртък. Това е 85 на сто от общата стойност на проекта от около 150 млн. евро, останалите пари ще дойдат от националния бюджет.

Така проектът, който бе заплашен да остане без еврофинасиране, трябва най-сетне да започне да се реализира. Бенефициент на средствата е Агенция "Пътна инфраструктура", но все още не ясно дали е решен проблемът с протестите на собствениците на отчуждени земи по трасето на повече от 16-километровото трасе на пътя. Те са недоволни от дадената им цена и не позволяват да започне работа по строежа.

Изпълнител на проекта е консорциумът "ХПВС- ССТ", в който влизат "Хидрострой" - на бившия шеф на пътната агенция по времето на НДСВ Велико Желев, "Пътни строежи Велико Търново", "Пътинженерингстрой", "Пътстрой Бургас", която се свързваше с Васил Божков, и "Водстрой 98", зад която стои Цветан Василев.

От регионалното ведомство припомнят, че изграждането на Северната скоростна тангента ще осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточни квартали на София. Очаква се с новото шестлентово трасе да се подобри достъпът на най-отдалечените райони и населени места в столицата до центъра, като се повиши значително удобството на трафика

чрез спестяване на време и избягване на задръстванията.

Изграждането на 16-километровото трасе ще доведе до равномерно разпределение на трафика между новото трасе и Софийския околовръстен път и ще допринесе за намаляване на шума, вибрациите и вредните емисии, допълват още от ведомството.

mediapool.bg