Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел и Москва не се разбраха за "Южен поток"

Брюксел и Москва не се разбраха за "Южен поток"

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 15:43ч.
Брюксел и Москва не се разбраха за "Южен поток"

Еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер и руският енергиен министър Александър Новак не са успели да се договорят в петък на срещата си в Москва по проблемните въпроси, свързани с искането на Европейската комисия да бъде преразгледана правната база на "Южен поток” така, че да отговаря на Третия енергиен пакет на ЕС за достъп на трети страни до газопроводните мрежи на европейска територия.

Йотингер получи мандат от шестте държави, през чиито територии трябва да мине газопроводът, за директни преговори на ЕК с Москва по проблемите пред тръбата. Воденето на разговор от името на Еврокомисията за предоговаряне на междуправителствените споразумения, подписани с Русия от България, Гърция, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия трябваше да доведе до засилване на общата позиция и да склони Русия да предоговори условията за строеж и експлоатация на тръбопровода. Москва обаче обяви, че става въпрос за споразумения, отговарящи на международното право, които има върховенство над европейското.

Очаквано петъчният разговор приключи без видим резултат в полза на позицията на Брюксел. Решено е било да се сформира работна група, която да обсъди всички правни и технически въпроси, свързани с проекта "Южен поток”.

От Европейската комисия засега не дават подробности за нивото и състава на работната група и не коментират доколко руската страна е склонна да преговаря за "Южен поток”, предаде БНР. Подчертават обаче, че вътрешната координация със страните, сключили междуправителствени споразумения с Русия, ще продължи, както и че Еврокомисията остава на категоричната си позиция, че тези споразумения противоречат на европейското законодателство, и трябва да се преработят.

От екипа на комисар Гюнтер Йотингер подчертаха още, че за Европейската комисия няма опция за приспособяване на Третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения – каквато идея лансира в началото на седмицата руският посланик в Европейския съюз. "Третият енергиен пакет е много важен за нас, той няма да се променя, нито да се предоговаря", обявиха от екипа на комисаря по енергетиката след разговорите в Москва.

Евентуален компромис може да бъде постигнат по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Брюксел в края на месеца за срещата на върха Русия- ЕС, е посочил участник в преговорите.

mediapool.bg