Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел е одобрил финансирането на Западната дъга на Софийското околовръстно

Брюксел е одобрил финансирането на Западната дъга на Софийското околовръстно

Бизнес

|
Пет, 11 Апр 2014г. 19:29ч.
Брюксел е одобрил финансирането на Западната дъга на Софийското околовръстно

Европейската комисия и изпратил в петък на транспортното министерство официалното си решение да одобри финансирането на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, цитиран от пресцентъра си.

"Цялата дължина на трасето е около 8.5 км“, допълва той. Проектът започва от сегашната пресечна точка на Околовръстния път на София с автомагистрала "Люлин“ и завършва след бъдещата връзка със Северна скоростна тангента и автомагистрала София – Калотина.

"Предвижда се основната част на новия път да има три ленти във всяка посока на движение“, допълни заместник-министърът.

Проектът се изпълнява по ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси” на ОП „Транспорт”.

За неговото изпълнение към момента е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на 44 803 076 лв., от които от Кохезионния фонд на ЕС са 35 842 461 лв.

Обектът е разделен на два участъка, като първият е в процес на изпълнение и е достигнал физически напредък от над 40%, допълват от транспортното ведомство.

mediapool.bg