Кламер БГ - Бизнес новини: Брюксел дава на София 170 млн. евро, за да се топли с боклук

Брюксел дава на София 170 млн. евро, за да се топли с боклук

Бизнес

|
Вт, 28 Ян 2014г. 18:17ч.
Брюксел дава на София 170 млн. евро, за да се топли с боклук

По настояване на Европейската комисия около 160-170 млн. евро от новата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) са заделени за проекта на Столична община за изгаряне в столичното парно на произведеното от отпадъците гориво, съобщи Спиридон Александров, ръководител на ОПОС пред Mediapool. По думите му това е следващата фаза от интегрираната система за оползотворяване на отпадъците на Столична община.

Проектът предвижда произведеното RDF-гориво да се ползва за отопление в "Топлофикация-София". По този начин то ще замени 10% от ползвания в момента природен газ, който е единственото използвано от парното гориво. Ефектът ще е икономия от 60 млн. лв. годишно за дружеството и ще даде възможност да не се увеличават сметките на столичани за парно, а дори може да намалеят, обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска пред Mediapool.

По думите й средствата от около 150-160 млн. евро са необходими за купуването на инсталацията, която да се монтира в "Топлофикация София". Опцията е общинското дружество ще получава безплатно алтернативното гориво, защото то ще се произвежда от друго общинско предприятие, което стопанисва завода за отпадъци, каза Бояджийска. Според нея реално е проектът да бъде изпълнен до две-три години.

Във вторник беше демонстрирана как работи новата компостираща инсталация в Хан Богров, която е част от интегрираната система за отпадъци на София. От една година е готово и депото, а напролет се очаква да започне и реалното строителство на завода за отпадъците.

Да видят как работи "най-модерната инсталация за биологични отпадъци", по думите на Йорданка Фандъкова, отидоха министърът на екологията Искра Михайлова, бившият премиер Бойко Борисов, както и куп депутати от София и общински съветници, представители на Европейската инвестиционна банка, която участва във финансирането на проекта.

Компостиращата инсталация в Хан Богров има две отделни технологични линии - за третиране на 24 хиляди тона зелени отпадъци годишно и 20 хиляди тона биоотпадъци годишно от домакинствата и търговските обекти в София. Полученият компост ще се продава, а полученият биогаз ще се ползва за производство на електрическа и топлинна енергия.

За да се стимулира разделното събиране на отпадъци, може да се мисли за намаляване на такса смет за тези, които го правят, стана ясно от думите на министър Михайлова. Столичният кмет обаче обясни, че разчита на съзнанието на гражданите и фирмите да се включат в разделното събиране, за да бъдат изпълнени европейските изисквания за оползотворяване на отпадъците от опаковки.

mediapool.bg