Кламер БГ - Бизнес новини: Бруно Рош е новият изпълнителен директор на "Софийска вода"

Бруно Рош е новият изпълнителен директор на "Софийска вода"

Бизнес

|
Ср, 23 Апр 2014г. 19:15ч.
Бруно Рош е новият изпълнителен директор на "Софийска вода"

София продължава да настоява за ускоряване на преговорите за ревизия на концесионния договор със "Софийска вода" и пред новото ръководство на дружеството, което беше сменено в началото на април.

Кметът Йорданка Фандъкова е поискала от новия изпълнителен директор на "Софийска вода" Бруно Рош конкретен график за водене и завършване на преговорите, съобщи Столична община.

Фдъкова е настояла с промяната на договора да се засили реалния контрол върху дейността на дружеството.

Столична община ще изисква стриктно спазване на Закона за обществените поръчки и предварително съгласуване на заданията на обществените поръчки, които провежда "Софийска вода".

София настоява и за определяне на санкции, които да са дължими от концесионера на общината при неизпълнение на договора. Към момента Столична община няма правомощия да налага санкции.

Столична община настоява и за предоговаряне на условията за предсрочно прекратяване на концесионния договор и ясна методика за изчисляването на финансовата компенсация.

Пред новия изпълнителен директор кметът Фандъкова е напомнило за задълженията на дружеството да възстановява навреме и качествено пътните настилки, както и да поддържа екипи в готовност за работа при аварийни ситуации.

След многократно настояване от страна на Фандъкова през 2013 г. дружеството публикува пълния текст на договора, сключен през 1999 г., а с решение на Столичния общински съвет беше създадена работна група, която да извърши предоговаряне на условия по договора.

Концесията със "Софийска вода" е за срок от 25 години и договорът изтича в началото на 2026 г.

Новият изпълнителен директор на дружество Бруно Рош заема поста от Мариана Итева. Нейните правомощия за представяне и управление на "Софийска вода" са прекратени с решение на общото събрание на акционерите провело се на 2 април, става ясно от Търговския регистър.

Французинът Бруно Даниел Пол Рош има дългогодишен опит в сферата на ВиК услугите във Франция и Румъния, като повече от 10 години работи на различни позиции във френската компания "Веолия" (Veolia), която е мажоритарен собственик в концесионера "Софийска вода".

mediapool.bg