Кламер БГ - Бизнес новини: Борсите надолу в навечерието на референдума в Крим

Борсите надолу в навечерието на референдума в Крим

Бизнес

|
Пет, 14 Март 2014г. 14:33ч.
Борсите надолу в навечерието на референдума в Крим

Нервност и несигурност обхванаха борсите в Европа през втората половина на седмицата, а предпазливостта на инвеститорите се запази и в петък в очакване на резултатите от референдума в Крим в неделя, предадоха информационните агенции.

Водещо влияние върху цените на акциите оказва напрежението около Украйна и заплахата Западът да въведе санкции срещу Русия. Добавя се и опасността от забавяне на китайската икономика заради намеренията на властите да я реорганизират от експортно ориентирана към икономика на вътрешното потребление.

Индексите в почти цяла Европа бяха на червено до ранния следобед в петък, предаде Инвестор.бг., като най-потърпевши са борсите в Централна и Източна Европа.

Там борсовият индекс MICEX стартира с 4-процентов спад в петъчната сесия. Към 13 часа българско време той се бе понижил с 2.18% до 1 221.28 пункта. Другият водещ индикатор – RTS, губи 2.47% от стойността си до 1 051.24 пункта. Инвеститорите изглежда не са склонни да чакат вота в неделя и разпродават акции още днес.

По-рано Руската централна банка остави без промяна основния лихвен процент, след като изненадващото повишение на лихвите от миналата седмица не успя да ограничи поевтиняването на рублата спрямо долара на фона на напрежението между Москва и Киев. Акциите на 82% от търгуваните на Московската борса дружества се понижиха, а на 14% се повишиха минимално. Книжата на някои от ликвидните компании, основно от енергетиката и металургията, се сринаха с 10 до 19%.

Към 14.30 часа московско време индексът ММВБ на Московската борса бе слязъл с 2.4%, спрямо равнището му от предния ден. Индексът РТС към същия момент се смъкна с 2.76%.

В Украйна индексът PFTS е надолу с близо 6% до 366.67 пункта. Същевременно Крим въведе временен таван на тегленията от банкови сметки. Ограничението е в размер на около 33 долара дневно и влиза в сила от днес.

Индексите на БФБ също поеха надолу. Разпродажби има и в Румъния. Там основният индекс BET се смъква с 1.73% до 6 121.19 пункта. Борсовите индикатори в Турция са без изменение, докато в Гърция ASE се понижава с 0.68% до 1 337.13 пункта.

В четвъртък Нюйоркската борса затвори на червено. Негативните настроения се пренесоха в Азия. Там японският Nikkei заличи с лекота 3.3 на сто и е на път да отбележи най-лошото си представяне от август до днес, отбелязва CNBC.

В Лондон FTSE 100 отстъпва с 0.22% до 6 539.35 пункта. В Испания IBEX 35 е надолу с 1% до 9850 пункта. Френският САС 40 се понижава с 0.71% до 4 220.41 пункта.

mediapool.bg