Кламер БГ - Бизнес новини: Борисов: 1% по-евтин ток е статистическа грешка и няма да се отрази на сметките

Борисов: 1% по-евтин ток е статистическа грешка и няма да се отрази на сметките

Бизнес

|
Нед, 29 Дек 2013г. 16:44ч.
Борисов: 1% по-евтин ток е статистическа грешка и няма да се отрази на сметките

"Един процент намаление на цената на тока е в статистическата грешка на изчисленията. Аз съм убеден, че това няма да се отрази върху сметките за тока, те ще нараснат. Няма как да не нараснат. Може да бъдат балансирани, в лошия смисъл на думата, и да растат задълженията на НЕК. Хората трябва да знаят, че и НЕК е 100% държавна и се трупат дългове и там. Само популизъм, нищо друго!". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в неделя пред агенция "Фокус" решението на ДКЕВР да намали цената на електроенергията за бита от 1 януари 2014 г.

"Неслучайно предишните шефове на ДКЕВР напуснаха. Както и устройството на КРС, така и ДКЕВР е извънправителствен орган. Това е обществен, експертен орган. Цената на тока или на водата не зависи от желанието на когото и да било, а е на база на изчисления. Не случайно се наричат независими агенции. В случая те направиха ДКЕВР зависима", каза още Борисов, който в опит да се задържи на власт през февруари т.г. също "свали" цената на тока, но протестите продължиха и той подаде оставката на кабинета.

След петте процента от ГЕРБ, дошлото на власт правителство на БСП и ДПС понижи цените на електроенергията с още пет на сто, а една от последните му мерки в края на годината беше за още едно намаление - с 1% за дневния и с 10% за нощния ток.

Бойко Борисов каза, че основната причина за повишението на цените на електроенергията е подписването на договорите за ТЕЦ "Марица 1" и "Марица 3" и Закона за ВЕИ през 2008 г. "Ние като правителство и парламент, доминиран от ГЕРБ, два пъти намалихме цените на ВЕИ. Сега също гласувахме за тези 20% намаление на цената на ЕРП-ата. За съжаление всичко това влачи след себе си много съдебни процедури, напрежение и огромни задължения в НЕК. Не мога да пропусна да кажа, че в годините 2006 - 2008 са харчени безобразно пари. Напомням, че беше даден един милиард само за 80 мегавата на "Цанков камък" и 1.7 милиарда за гьола "Белене". Мина вече година и Сергей Станишев не прави нищо за неговото строителство, точно обратното", каза още Бойко Борисов.