Кламер БГ - Бизнес новини: Борисов не бил натиснат от Първанов за Мишо Бирата, само му било "внушено"

Борисов не бил натиснат от Първанов за Мишо Бирата, само му било "внушено"

Бизнес

|
Четв, 13 Март 2014г. 13:46ч.
Борисов не бил натиснат от Първанов за Мишо Бирата, само му било "внушено"

Покойният бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, чиято фабрика "Леденика” се озова в центъра на огласен през 2011 година разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на Агенция "Митници” Ваньо Танов, заявил, че "се разбира с който и да е на власт”. Признанието било направено пред Танов, докато го изпращал след среща в агенцията по повод на митническата проверка на бирената фабрика в Мездра.

"Това е манталитетът на всички бизнесмени в прехода. Мишо Бирата се държеше... имал съм усещането, че не беше притеснен. По характер изглежда малко бохем човек, шегуваше се, че никога не е имал проблеми. Аз го изпратих от кабинета, той каза, че винаги се е разбирал с който и да е било на власт. Той винаги е очаквал, че отнякъде нещо ще се получи и нещата ще се променят”, обясни Ваньо Танов пред бТВ в четвъртък. Преди два дни Танов бе извикан във временната парламентарна комисия за скандала със спряната проверка на фабриката в Мездра след телефонен разговор на директора на митниците с премиера Борисов.

Бившият митнически шеф отрече да е имал лична среща с бизнесмена, а тази, за която говори, била в присъствието и на други директори на дирекции, свързани с проверката на фирмата. По думите му смисълът на отнемането на лиценза за данъчен склад не е да затвориш едно предприятие, а чрез принудителни административни мерки да го накараш да спазва закона.

Запитан как Михов се е "разбирал" с властта, Танов отговори: "Не знам как, но знам, че в 2006 година му е издаден лиценз и до 2009 година, когато ставам директор, и до извършване на проверката в този данъчен склад тази кула за производство на спирт е там (заради нея е отнет лицензът на пивоварната, което става обект на разговора на Борисов с Танов - бел. ред.)... Не ми се ясно как през 2006 година е извършена проверката. Това са факти, които говорят, че в предходен период не се отнася само за него, 2006 година лицензите са издадени без проверки и то на знакови фирми”, каза той.

Танов отрече върху тогавашния премиер Бойко Борисов, който му се обажда с "поръчение” да прекрати митническата проверка на пивоварната в Мездра, да е бил оказван натиск от страна на тогавашния президент Георги Първанов, защото Михаил Михов му бил приятел. Според Танов ставало въпрос за "внушение".

"На премиера му беше внушено, че Агенция "Митници” действа тенденциозно и че е отнела лиценза неправомерно. От документите стана ясно, че е извършена проверка, не само на въпросния склад, а на всички, които са произвеждали бира. Въпросната фирма има сериозно данъчно престъпление, намерена е кула за производство на спирт”, отговори бившият митнически директор.

Попитан кой е внушавал на Борисов подобни твърдения, Танов отговори: "Когато бяхме извикани с финансовия министър Симеон Дянков, премиерът каза, че президентът му се е обадил и му казал, че Агенция "Митници” действа неправомерно. Не знам дали са разговаряли. Но аз не намирам нищо лошо, ако една институция получи информация за неправомерни действия, да уведоми, да се извърши проверка и да се види дали има такива. Премиерът разпореди на Дянков да извърши проверка и да докладва дали има неправомерни действия от страна на митниците. Ние сме доказали, че няма такива действия”.

В записа на разговора, разпространен от в. "Галерия” през 2011 година, Борисов говори за "поет ангажимент” по отношение на Мишо Бирата. Танов обаче обясни тази реплика със "специфичния” начин на изразяване на бившия премиер.

"Още на срещата с Дянков, той (Борисов – бел. ред.) и в други разговори го е заявявал: "Аз съм поел ангажименти, че нито една фирма няма при нашето управление да бъде преследвана по политически причини”, каза той.

mediapool.bg