Кламер БГ - Бизнес новини: Блокирането на "Южен поток" било "пълзящ преход" към икономически санкции за Русия

Блокирането на "Южен поток" било "пълзящ преход" към икономически санкции за Русия

Бизнес

|
Пон, 09 Юни 2014г. 19:44ч.
Блокирането на "Южен поток" било "пълзящ преход" към икономически санкции за Русия

Блокирането на проекта "Южен поток" от Европейската комисия е предупреждение за страните, които се стремят да сключат споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това заяви днес постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чижов посочи, че правителството на България е било подложено на изключителен суров натиск, преди да се съгласи да замрази подготовката за строителството на "Южен поток".

"Отбелязвам, че Еврокомисията постъпи така със страна, която е пълноправен член на ЕС. В този смисъл това е сигнал за държавите, които претендират за статут на асоциирани членки, предполагащ значително по-малко възможности за отстояване на собствено мнение. Надявам се, че този сигнал ще бъде чут в Киев, Тбилиси и Кишинев", каза Чижов.

Молдова и Грузия планират да подпишат споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на върха на 26 и 27 юни, а Украйна се надява същия ден да приключи подписването на икономическата част на документа. Според условията на споразуменията тези държави ще трябва да приведат законодателствата си в съответствие с нормите на ЕС и изцяло да отворят пазарите си за европейски стоки, припомня ИТАР-ТАСС.

Блокирането на изпълнението на проекта "Южен поток" от ЕК е свързано с кризата в Украйна, заяви също така Чижов.

"Има преки доказателства, че действията на Европейската комисия спрямо "Южен поток" са пряко свързани с кризата в Украйна", смята представителят на Москва.

Той припомни, че "в едно от последните интервюта пред германски медии еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пряко обвърза въпроса за строителството на "Южен поток" със ситуацията в Украйна".

"Южен поток" безусловно има непосредствено отношение към Украйна, тъй като след неговото построяване страната ще се лиши от монополния си транзитен статут", подчерта Чижов. Според него блокирането на "Южен поток" може да се разглежда като "пълзящ преход към икономически санкции спрямо Русия", предадоха ИТАР-ТАСС и Франс

прес.

Чижов подчерта, че според него в случая с "Южен поток" роля е изиграла не само ЕК, но и САЩ, допълва Франс прес.

Според него думите на посланичката на Вашингтон в София Марси Рийс, че сега не е моментът да се прави бизнес с Русия по повод възлагането на строежа на "Южен поток" на руската фирма "Стройтрансгаз", срещу която има санкции от САЩ, показват, че "онези, които

обвиняват Русия, че използва енергетиката като средство за натиск, трябва първо да се погледнат в огледалото".

mediapool.bg