Кламер БГ - Бизнес новини: Близо 160 млрд. евро са изтеклите капитали от Русия от началото на украинската криза

Близо 160 млрд. евро са изтеклите капитали от Русия от началото на украинската криза

Бизнес

|
Пон, 12 Май 2014г. 13:46ч.
Близо 160 млрд. евро са изтеклите капитали от Русия от началото на украинската криза

Изтичането на капитали от Русия от началото на украинската криза достигна 160 млрд. евро (220 млрд. долара), съобщи председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, отговаряйки на въпрос, зададен на пресконференция на банката на 8 май. Числото е четири пъти по-голямо от оценката за нетния оток, направена от руската централна банка и възлизаща на 55 млрд. евро за първото тримесечие на 2014 г. Тя може би се основава на реалните наблюдения на ЕЦБ, отбелязва "Комерсант".

Ръководителят на ЕЦБ коментира предстоящия брой на априлския бюлетин на паричните индикатори в ЕС и в страните от еврозоната и директно посочи рязко увеличения оток на капитали като причина за нарасналата волатилност на "широките пари" (М3), агрегат, използван в САЩ и ЕС за оценката на динамиката на паричната маса.

Според европейскитие финансисти, размерът на изтичането на финансови средства от Русия надвишава близо два пъти равнището от кризисната 2008 г., когато през четвъртото тримесечие след банкрута на Lehman Brothers нетният оток на капитали стигна 130 млрд. долара. Заради заплахата от санкции от страна на САЩ и ЕС много чужди инвеститори замразяват започнатите проекти и изтеглят парите си от страната, коментира в. "Нови известия".

Руските икономисти потърсиха обяснение на фантастичната оценка, дадена от Марио Драги, която се разминава драстично с руската оценка. Най-вероятно Марио Драги говори за брутно изтичане, което не е ясно за какъв период от време се отнася, казва Юлия Цепляева, ръководител на Центъра за макроикономически изследвания на Сбербанка. Дмитрий Полевой от ING Russia предполага, че оценката може да се обясни с "особености на методологията" на изчисленията.

В началото на май Международният валутен фонд (МВФ) окончателно изтри оптимистичните нотки в прогнозата си за руската икономика, като снижи ръста й през 2014 г. от 1.3 на 0.2%. Според фонда "геополитическата нестабилност" около Украйна е ускорила отслабването на основните руски макропоказатели и на практика е вкарала руската икономика в рецесия.

mediapool.bg