Кламер БГ - Бизнес новини: Близо десет пъти са нараснали биопрозиводителите у нас за 6 години

Близо десет пъти са нараснали биопрозиводителите у нас за 6 години

Бизнес

|
Пон, 03 Фев 2014г. 14:06ч.
Близо десет пъти са нараснали биопрозиводителите у нас за 6 години

Близо десет пъти са нараснали биопроизводителите у нас за периода от 2006 г. досега. Техният брой е над 2000 към края на 2013 г., като основна част от тях развиват дейност в Южна България, като постепенно нараства делът им и в северната част на страната. Това показва анализът на Фондация за околна среда и биоземеделие представен от Пепо Петров, изпълнителен директор на фондацията по време на бизнес форума "Фермата" в Плевен.

Във форума производители, търговци, финансови специалисти и експерти от държавната администрация обсъдиха успешни практики, възможностите за финансиране и предизвикателствата пред биоземеделието през новия програмен период 2014-2020 г.

Най-голям процент от биооператорите са съсредоточени в производството. Тези, които се занимават със събиране, преработка и търговия на биопродукти, все още са единици.

"Все още липсва достатъчно развито преработвателно звено и секторът е ориентиран към износ на биосуровини, което не позволява добавената стойност от преработването на произведената продукция да остава при местните оператори", коментира Пепо Петров. Според него е необходим регионален подход и съдействие от местните власти и общности за затваряне на цикъла на биопроизводство, преработване и пласмент на основата на сдружения и партньорство.

Биопроизводителите отглеждат традиционни за страната култури, които се финансират основно със собствени средства. Те могат да кандидатстват и за финансови средства по новия програмен период 2014-2020.

Бъдещето на малкия производител е в биоземеделието, смята Албена Симеонова, биоземеделец и зърнопроизводител, която е член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и създател на Българската асоциация за биопродукти. Като основен проблем в сектора тя посочи недостатъчните количества продукция, която могат да предложат биопроизводителите. "Затова трябва да бъде осъзната необходимостта от коопериране", смята Симеонова.

"Общата селскостопанска политика не е ефективна и не стимулира развитието на селскостопанския сектор", коментира Красимир Кумчев, управител на "Агропродукт груп".Според него субсидиите по Програма за развитие на селските райони не са достатъчни за подпомагане на производителите на плодове и дори възползвайки се от европейските програми, един фермер трябва да има достатъчно високи собствени ресурси, за да може да бъде в крак с модерните технологии.

mediapool.bg