Кламер БГ - Бизнес новини: Битовата газификация с европари ще тръгне най-рано догодина

Битовата газификация с европари ще тръгне най-рано догодина

Бизнес

|
Вт, 25 Март 2014г. 12:55ч.
Битовата газификация с европари ще тръгне най-рано догодина

Домакинствата, желаещи да се възползват от отпуснатата в началото на януари тази година безвъзмездна помощ от Европейския съюз за битова газификация, ще могат да кандидатстват най-рано догодина. Субсидията ще е до 2 хил. лв. за жилище, но точният й размер вероятно ще зависи от стойността на конкретния проект. От парите приоритетно ще се възползват жителите на 27 общини, където системно се регистрират наднормени емисии от фини прахови частици заради отоплението с дърва и въглища, но ще се допускат и кандидати от други градове, където има изградена газоразпределителна мрежа.

Цяла година ще отнеме изработването на схемата за финансиране и на документите за кандидатстване. Тази работа ще бъде поверена на специално нает консултант, чийто избор тепърва предстои и се очаква да приключи до края на 2014 г., става ясно от отговори от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) на въпроси на Mediapool.

За парите от Международен фонд "Козлодуй" (МФК), който се захранва от Европейския съюз като компенсация за спрените четири малки блока на ядрената ни централа, България преговаря от началото на 2012 г. Тогава идеята бе безвъзмездно за газификация да се отпускат по 3 хил. лв. Две години по-късно бе подписан договорът за предоставяне на 10 млн. евро от фонда, управляван от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Реално обаче битовата газификация с европари ще може да започне едва през 2015 г.

От МИЕ уточниха, че изборът на консултант се изисква от ЕБВР и при всички проекти, финансирани от МФК, е предвидено да има фирма, която да подпомага желаещите да кандитастват. Обявлението за провеждането на търга за избора на такъв консултант ще бъде публикувано през март, а процедурата ще приключи в края на тази година, след което той ще трябва да разработи схемата и документите, посочват от ведомството. Неговото възнаграждение не е включено в отпуснатите 10 млн. евро за газификацията, а се поема от самия МФК.

На този етап единствено ясното е, че документите за кандидатстване ще бъдат подавани в Министерството на икономиката и енергетиката, а не в газоразпределителните дружества. Това вероятно ще създаде редица бюрократични проблеми пред схемата, тъй като жителите от по-малките градове явно ще трябва да си пътуват до София, да си подадат заявленията. Освен ако консултантът не открие офиси в общините или не работи по-тясно с газоразпределителните дружества, в противен случай схемата е застрашена от слаб интерес.

Дали в битовата газификация с европари ще се включат банки за финансиране на клиенти, които не разполагат с нужните собствени средства за участие в проектите, и при какви условия, засега от министерството не могат да кажат, тъй като и това ще реши консултантът. По-вероятно е да се договори участие на кредитни институции, както това стана със схемата за еврофинансиране на енергийната ефективност на собствените жилища на българите.

Единственото ограничение е, че не могат да бъдат подпомагани вече присъединени потребители. Финансовата помощ ще получат само бъдещи клиенти на газоразпределителните дружества. Могат да кандидатстват домакинства от всички населени места, но с предимство при класирането ще са онези, в които Националната система за мониторинг е регистрирала превишаване нормите за фини прахови частици, посочиха от МИЕ. В списъка са както големи общини като София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, така и средни като Стара Загора, Хасково, Добрич и Велико Търново и малко като Гълъбово, Перник, Пирдоп, Несебър, Асеновград и други общо 27 общини.

Ако ведомството и консултантът успеят да проведат адекватна кампания и да се усвои цялата сума, то около 10 хил. домакинства ще могат да се възползват от пълния разрез на безвъзмездната помощ. Ако тя зависи от стойността на проекта, възможно е и да са повече.

mediapool.bg