Кламер БГ - Бизнес новини: Бира от лимец разработиха български, чешки и немски учени

Бира от лимец разработиха български, чешки и немски учени

Бизнес

|
Пет, 06 Юни 2014г. 17:35ч.
Бира от лимец разработиха български, чешки и немски учени

Технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, замесени в различно съотношение, са разработили учени от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия в партньорство с чешкия Институт по малцуване и пивоварство и Ини-Новейшън – Германия. Това е станало по линия на международния проект "Лимецът – древна иновация“, изпълняван по програма "Леонардо да Винчи“.

Получените в българска лаборатория пива са бистри, светли, с чист вкус и хармонична горчивина., обясни директорът на Института по криобиология проф. Габриела Маринова. Тя обясни, че вкусово дивото жито се установява при влагане над 60%. Пенливата напитка много прилича на чешките пива. Тя обаче е с по-високо екстрактно съдържание (11.9%) и по-ниска привидна ферментационна степен. Съдържащите се в кехлибарената течност полифеноли, антоцианогени, флавоноиди, бета-глюкани и антиоксиданти, са съпоставими с тези, които големите фирми предлагат на нашия пазар. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките, посочват от Селскостопанската академия.

Очакванията на учените са технологията да предизвика интереса на бизнеса и да бъде реално приложена в производство на бира от лимец.

Създадени са и няколко технологии за производство на хляб и бисквити от дивото жито.

mediapool.bg