Кламер БГ - Бизнес новини: ЮНЕСКО реже щенията за още ски писти в парк "Пирин"

ЮНЕСКО реже щенията за още ски писти в парк "Пирин"

Бизнес

|
Пон, 07 Септ 2015г. 14:38ч.
ЮНЕСКО реже щенията за още ски писти в парк "Пирин"

Представители на министерствата на туризма и на спорта са искали от ЮНЕСКО да изключи още части от Национален парк "Пирин" от обекта на световното природно наследство, за да могат да се построят нови ски зони, но щенията им са били отрязани от световната организация, съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България".

Природозащитниците се позовават на официална кореспонденция на държавните институции, според която на 15 юли 2015 г. в Париж директорите на "Административно правно обслужване“ в министерствата на туризма и на спорта заедно с шефа на фирмата "Пролес Инженеринг", която подготвя новия план за управление на Национален парк Пирин, са предложили на директора на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Кишоре Рао сериозно орязване на световното наследство в Пирин.

Протоколът от негова среща с българските представители показва, че пред Рао е тествана лансираната още през март идея за изключване от егидата на ЮНЕСКО на една десета от територията в Национален парк "Пирин". Аргументът за изваждане на близо 4 хиляди хектара от парка от защитата на ЮНЕСКО е, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпорежда включването на допълнителни 12 хил. хектара от територията на Пирин под егидата на световната организация и така в момента целият Национален парк "Пирин" е под тази защита.

Преди пет месеца тази идея на поддръжниците на новите ски строежи в парк "Пирин" и по-специално в ски курорта "Банско" бе подмината от екоминистерството, но видно като застъпници са били привлечени министерствата по туризма и спорта, чиито ръководителите Николина Ангелкова и Красен Кралев неведнъж са се обявявали за разширяване на ски зоната.

От екоорганизацията са възмутени, че действията на двете ведомства са предприети зад гърба на Министерството на околната среда и водите и че лансираната на едно от обсъжданията на новия план за управление на парка идея за изключване на нови части от парк "Пирин" от обекта на ЮНЕСКО никога не е предлагана за обсъждане на българското общество.

Екокоалицията припомня, че ЮНЕСКО вече изключи ски зоните над Банско и Добринище от обекта на световното наследство през 2010 г., тъй като счете, че природата там е безвъзвратно унищожена и урбанизирана. Сега Кишоре Рао е посочил пред българските представители, че ако Министерство на туризма иска да развива туризъм, не е необходимо той да бъде в границите на обекта за световно наследство Пирин - за това имате цялата останала територия на страната.

"Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО изисква детайлни планове за управление на всички зони и ако планът за Пирин предвижда туристическа дейност, е необходимо той да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). В момента изработеният проект на нов план за управление на Национален парк Пирин нито е детайлен, нито има доклад за оценка за въздействие върху околната среда и в този си вид не е приемлив", посочват от екоорганизацията.

Друг довод за отказа на ЮНЕСКО за изключване на терени от неговата защита е, България е предложила и Конвенцията е приела, че в границите на обекта на наследството "Пирин" няма да се развива ски спорт.

Междувременно министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи пред журналисти, че все още няма никакво движение по обявеното в началото на годината от правителството намерение за преразглеждане на концесионния договор с "Юлен" АД за ползване на част от националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната "Банско". Създадената за целта междуведомствена работна група излезе с доклад, който констатираше нарушения и предлагаше договарянето на по-висока концесионна такса, като в същото време разрешаваше нови строежи на лифтове. Този доклад обаче потъна в Съвета за развитие към правителството и той все още не се е събирал да дискутира казуса, стана ясно от думите на Ивелина Василева в понеделник. На заседание на Министерския съвет не е внасяно предложение за решаване на казуса, заяви тя.

Не е насрочена и дата за разглеждане на внесения от ековедомството срещу "Юлен" съдебен иск за близо 180 хил. лв. неплатени концесионни такси от собственика на ски съоръженията в Банско

mediapool.bg