Кламер БГ - Бизнес новини: До 12 април остават забранени полетите до България от пет държави

До 12 април остават забранени полетите до България от пет държави

Бизнес

|
Пон, 30 Март 2020г. 16:20ч.
До 12 април остават забранени полетите до България от пет държави

Изтичащата в понеделник първоначална забрана за всички полети от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания се удължава до 12 април, с изключение на изрично разрешените от гражданската въздухоплавателна администрация, съобщиха от транспортното министерство.

От информацията става ясно, че изключенията ще са за полети до и от Италия и Испания за транспортирането на български граждани, които са в тези страни и искат да се приберат. Всички те обаче ще подлежат на 14-дневна карантина.

Забраната за полети от тези държави е известена на всички въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за въздушни превози от/до територията на България, на ръководството за въздушно движение и летищата в страната.

Няма ограничения за товарни полети, включително поща, за изпълнението на държавни полети, хуманитарни полети и такива за оказване на спешна медицинска помощ, както и кацания по технически причини на въздухоплавателни средства на летища на територията на България, уточняват от ведомството.

То припомня, че на летищните терминали да се допускат само пътници с валиден билет, като разрешената минимална дистанция между заминаващите пътници в терминала е 1 метър.

Пътниците трябва да се явят в терминала поне 2 часа преди полета. И пристигащи, и заминаващи подлежат на измерване на температурата. Пристигащите пътници се задължават да попълнят анкетна карта/електронен въпросник. Всички пасажери ще бъдат информирани, ако на борда на самолета бъде установен пътник с Covid-19, а пилотите са длъжни да

докладват съмненията за случаи на коронавирус на борда пред контрола на въздушното движение, преди кацане.

До 12 април остават спрени и всички международни влакове, извършващи трансграничните пътнически превози до и от съседните страни - Турция, Гърция, Сърбия и Румъния.

Няма ограничения за железопътен товарен транспорт, допълват от транспортното ведомство.

mediapool.bg