Кламер БГ - Бизнес новини: Бизнесът ще настоява за преразглеждане на пенсионната възраст и осигурителния таван

Бизнесът ще настоява за преразглеждане на пенсионната възраст и осигурителния таван

Бизнес

|
Пет, 21 Фев 2014г. 18:17ч.
Бизнесът ще настоява за преразглеждане на пенсионната възраст и осигурителния таван

Преразглеждане на възрастта за пенсиониране, премахването на осигурителния таван и освобождаване на Националния осигурителен институт (НОИ) от ангажимента да се грижи за социалните плащания. За това ще настоява Българската стопанска камара (БСК) при преразглеждането на стратегията за финансова стабилизация на държавното обществено осигуряване (ДОО) и усъвършенстване на трудовото законодателство.

"Много неща бяха постигнати, но проблемите стоят, защото част от тях не зависят само от осигурителната система, а от общата демографска политика в страната ни", обясни изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

Бизнесът и синдикатите се срещнаха при посредничеството на социалния министър Хасан Адемов, за да ревизират споразумението за стратегията, подписано през 2012 г. В момента социалните партньори обмислят вариант да сключат ново или да актуализират старото споразумение.

Според Божидар Данев това се налага, тъй като документът е подписан в минал период и от тогава са настъпили промени в социално-икономическия климат на страната.

Данев съобщи, че споровете са били тежки, тъй като отношенията между бизнеса и синдикатите, особено с Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), напоследък са обтегнати. В началото на месеца стопанската камара и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) депозираха в Министерския съвет предложения за промени в Кодекса на труда, които според тях ще облекчат част от административната тежест върху бизнеса.

Сред идеите беше 15-годишните да имат право да започват легално работа, да се премахне 40-дневния платен отпуск, на който жените имат право, след като са били две години по майчинство и др. КНСБ обяви двата почти идентични проекта за "скандални" и заплаши да стане от масата за преговори.

Най-голямата "ябълка на раздора" между бизнеса и синдикатите се оказа идеята за криминализирането не само на укриването, но и на неплащането на осигурителни вноски като цяло. Данев посочи, че това е "деликатен проблем", както и че "навлизането на подобна материя в Наказателния кодекс е твърде опасно и няма прецеденти в нито една европейска държава", и подчерта, че за това настояват само от КНСБ.

Другата голяма синдикална организация – Конфедерацията на труда "Подкрепа", напусна тристранния диалог с бизнеса и държавата в началото на ноември, когато обяви, че подготвя протести в цялата страна.

Божидар Данев уточни, че въпреки крайно противоположните позиции през годините се е случвало да се стигне до компромис в диалога между синдикатите и бизнеса. По думите му, на срещата Хасан Адемов и социалното министерство са предложили "една разумна схема", при която да се стъпи върху старото споразумение, като се види кои точки от него са изпълнени и кои – не.

Въпреки това изпълнителният председател на стопанската камара отбеляза, че компромисите трябва да бъдат разумни, за да не бъдем "винаги на последно място във всички класации на ЕС".

Все пак обаче бизнесът и синдикатите са се обединили около мнението, че "пенсионната ни система е болна".

"Много от елементите на пенсионната система не работят успешно, като се започне от огромния обем болнични листове, които достигнаха 13 млн. лв. през миналата година и се стигне до двойното нарастване на пенсиите за инвалидност", обясни той и повтори, че осигурителната система трябва да бъде освободена от ангажимента по социалните плащания.

mediapool.bg