Кламер БГ - Бизнес новини: Бивш съветник на Станишев застава начело на Сметната палата

Бивш съветник на Станишев застава начело на Сметната палата

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 19:52ч.
Бивш съветник на Станишев застава начело на Сметната палата

Лидия Руменова е предложена за председател на Сметната палата. Нейната кандидатура е внесена от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС и депутатите от БСП Петър Кънев, Корнелия Нинова и Жельо Бойчев.

Одобряването на новия шеф на Сметната палата е първа точка в дневния ред на парламента в сряда.

Лидия Руменова е единственият кандидат за поста, казаха депутати пред Mediapool.

За да заеме поста на Валери Димитров, който изкара близо два мандата начело на Сметната палата беше променен законът, като институцията отново ще се управлява от колективен орган от 9 членове със 7-годишен мандат.

Лидия Руменова е работила в Сметната палата. Тя е назначена в края на мандата на тройната коалиция и е била в институцията от 2009 г. до началото на 2011 г.

Преди да постъпи на работа в Сметната палата Руменова беше съветник по имотните въпроси на лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев, докато беше премиер от 2005 до 2009 г.

Лидия Руменова е сред собствениците на консултантската компания "Интегра", която има спечелени редица европейски проекти.

В края на 70-те години Руменова е работила като държавен юрисконсулт в Министерството на външната търговия, а от 1981 г. до 1986 г. е държавен прокурор. През 90-те години е работила в "Мобиком" и в Центъра за масова приватизация.

В представената автобиография няма информация с какво се е занимавала Лидия Руменова от 2012 г. насам. Неофициално се твърди, че е участвала в писането на новия Закон за сметната палата.

mediapool.bg