Кламер БГ - Бизнес новини: Белгия, Нидерландия и Германия също поставят под въпрос iPhone 12

Белгия, Нидерландия и Германия също поставят под въпрос iPhone 12

Бизнес

|
Четв, 14 Септ 2023г. 13:23ч.
Белгия, Нидерландия и Германия също поставят под въпрос iPhone 12

Белгия, Нидерландия и Германия също поставят под въпрос iPhone 12

Белгийският държавен секретар за цифровизацията Матийо Мишел заяви, че ще поиска телекомуникационният регулатор на страната да анализира потенциалните рискове за здравето, свързани с "айФон 12" (iPhone 12) на "Епъл" (Apple), след като по-рано тази седмица Франция постанови да се спрат продажбите заради електромагнитна радиация над допустимите нива, предаде Ройтерс.

"Мое задължение е да гарантирам безопасността на всички граждани", каза Мишел в комюнике по електронната поща, адресирано до Ройтерс.

"Епъл" обяви в сряда, че "айФон 12", пуснат на пазара през 2020 година, е сертифициран от многобройни международни органи като съответстващ на глобалните стандарти за радиация.

Технологичният гигант посочва, че е предоставил на френския регулатор множество собствени и изготвени от трета страна лабораторни резултати, които доказват, че устройството отговаря на приложимите световни разпоредби и стандарти.

Ходът на Франция да спре продажбите на "айФон 12", докато "Епъл" разреши проблемите с радиацията, открити при два теста тази седмица, засилва перспективите за по-нататъшни забрани в Европа.

Германският мрежов регулатор (BNetzA) обяви днес, че ще разгледа опасенията за радиация от "айФон 12" на "Епъл" за германския пазар, ако френското разследване напредне достатъчно, добавяйки, че френската процедура ще даде насоки за Европа като цяло.

Френската национална агенция по честотите (ANFR) съобщи вчера пред Ройтерс, че спира продажбите на "айФон 12" във Франция, след като тестове са показали електромагнитна радиация над допустимите нива

"Федералната мрежова агенция е в близък контакт с отговорния орган във Франция", посочи регулаторът пред Ройтерс.

Нидерландският контролен орган за дигиталните услуги също обяви, че разглежда въпроса и ще поиска обяснение от американската страна.

"Бързо се свързах с регулатора ни, за да поискам анализ за потенциалната опасност, която продуктът носи", каза Мишел. Той добави, че е наредил на контролния орган да проучи всички смартфони на "Епъл", както и устройствата на други производители на по-късен етап.

Изследователите са провели голям брой проучвания през последните две десетилетия, за да направят оценка на рисковете за здравето от мобилните телефони. Според Световната здравна организация не са установени никакви неблагоприятни ефекти от употребата на мобилни телефони.

mediapool.bg