Кламер БГ - Бизнес новини: Белгийският собственик на "Пикадили" продаде веригата магазини

Белгийският собственик на "Пикадили" продаде веригата магазини

Бизнес

|
Четв, 27 Фев 2014г. 08:57ч.
Белгийският собственик на "Пикадили" продаде веригата магазини

Чуждестранните собственици на две популярни вериги магазини продават бизнеса си в България и напускат страната. Белгийската компания за храни "Делез груп" (Delhaize) продава 54-те си супермаркета и магазини за храни "Пикадили" и "Пикадили дейли" на българската инвестиционна компания "АП Март".

Германската търговска верига "Практикер" продава деветте си хипермаркета от типа "Направи си сам" на българското дружество "Видеолукс холдинг", което управлява една от големите вериги за битова техника и електроника "Технополис".

В сряда от белгийското дружество съобщиха, че е подписано споразумение за продажба на българския му бизнес, включващ веригата магазини "Пикадили", на дружеството AP Mart.

Компанията е българска и в четвъртък потвърди официално чрез разпратено съобщение, че е купувач на веригата. "АП Март" е инвестиционно дружество със собственици Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. Според "Капитал" Ангел Ангелов е свързан с компанията "Градус", собственост на братята Иван и Лука Ангелови, които освен бизнеса с пилешко месо притежават производителя на олио "Бисер Олива", имат зърнопроизводство, инвестиции в частна клиника, винарна и търговски център в Бургас.

Петър Дудоленски има дългогодишен опит в управлението и инвестициите в молове и други недвижими имоти.

В съобщението на ”Делез” се посочва, че сделката ще бъде финализирана вероятно през второто тримесечие на годината, тъй като се чакат одобрения на сделката от регулаторните органи. От "АП Март" посочват, че след приключване на сделката ще обявят стратегията си за развитие на веригата.

"Пикадили" има 54 магазина в осем града – София, Варна, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Видин, Пловдив, Габрово. От тях 32 са супермаркети "Пикадили" и 22 - по-малки обекти за ежедневно пазаруване с марката "Пикадили Дейли".

В съобщение на "Видеолукс Холдинг" пък се казва, че холдингът и компанията "Praktiker" - Германия са подписали предварителен договор за придобиване на бизнеса на немската верига хипермаркети в България.

Сделката ще бъде приключена след одобрението от страна на Комисията за защита на конкуренцията, съобщават още от "Видеолукс Холдинг".

"Видеолукс Холдинг" управлява веригата "Технополис”, която има 31 хипермаркета и 1800 служители. Във веригата "Практикер”- България работят 567 души.

И белгийската група "Делез", и германската "Практикер" напускат България като част от преструктурирането на бизнеса си. По официални данни на белгийската група през миналата година общите й приходи от операциите й в Югоизточна Европа са нараснали с 5.1% спрямо 2012 г. и са достигнали 3.1 млрд. евро.

В региона белгийците оперират в Гърция, Сърбия, Румъния, България, Босна и Херцеговина. От 2011 г. "Делез" стана собственик на веригата "Пикадили", като разшири присъствието й в страната и я направи конкурентна на останалите вериги от същия тип. Не са дадени данни какви са оперативните й резултати от дейността й в България.

Случаят с "Практикер" е по-различен - германската компания изпадна в неплатежоспособност миналата година и официално поиска да бъде обявена във фалит. Преди известно време компанията продаде бизнеса си в Румъния и Украйна.

mediapool.bg