Кламер БГ - Бизнес новини: Без ранно и гъвкаво пенсиониране, иначе ще се срине финансовата система

Без ранно и гъвкаво пенсиониране, иначе ще се срине финансовата система

Бизнес

|
Пет, 03 Ян 2014г. 14:34ч.
Без ранно и гъвкаво пенсиониране, иначе ще се срине финансовата система

Гъвкавите форми на пенсиониране, сред които и ранното, обещавани от БСП предизборно и записани в програмата на правителството, остават в теорията на вероятностите. Това стана ясно от думите на ресорния министър Хасан Адемов в петък пред бТВ.

Според министъра пенсионната система в последните години е използвана за решаването на проблемите в други сектори, което поставя под съмнение фискалната стабилност на държавата.

"Ако имаме проблеми на пазара на труда и продължим с ранното пенсиониране, ще изпаднем в ситуацията да не плащаме и този нисък размер на пенсиите. Замразяването на възрастта и стажа са мерки за увеличаване на дефицита, трябва да съхраним финансовата стабилност на пенсионната система и да разположим отделни мерки във времето", заяви Адемов.

След като обясни, че има редица фактори, с които управляващите трябва да се съобразят, като демографската криза, фискалната стабилност на страната и препоръките на Европейската комисия, той все пак остави възможността за ранно пенсиониране, тъй като програмата е писана за 4-годишен мандат на кабинета.

Министърът обаче прехвърли топката в ръцете на бизнеса, в който били налети свежи пари след разплащането на държавата с него. "Той (бизнесът – бел. ред.) трябва да реши проблемите. Ако хората са заети, няма да имат нужда от ранно пенсиониране”, посочи Адемов.

Той обяви, че огромното му желание е всеки да може да се пенсионира, но уточни, че трябва да се направи избор: "Европейската солидарност ни дават пари – близо 2 милиарда за заетост. От една страна ги ползваме, от друга казваме, че ги ползваме, а предлагаме хората да се пенсионират рано. Трябва да изберем едното от двете”.

Адемов коментира и разнобоя между БСП и ДПС за въвеждането на т. нар. данък богатство. През уикенда лидерът на социалистите Сергей Станишев припомни предизборното обещание за въвеждане на диференцирани ставки и данък за средната класа, като, според предложението от догодина доходи над 2 700 лева на месец може да се облагат с 15% данък. В четвъртък обаче председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) заяви, че неговата партия няма да подкрепи идеята.

По думите на министър Хасан Адемов от петък, в програмата на правителството не са предвидени такъв тип промени.

"Вижда се, че няма съгласие по този въпрос между двете партии, дискусията продължава в търсене на най-доброто решение. То минава през прозрачна и предвидима данъчна система. Резки промени не са за предпочитане”, каза Адемов.

mediapool.bg