Кламер БГ - Бизнес новини: Без плавно освобождаване на цените на тока, ще има шоково поскъпване

Без плавно освобождаване на цените на тока, ще има шоково поскъпване

Бизнес

|
Вт, 25 Март 2014г. 16:44ч.
Без плавно освобождаване на цените на тока, ще има шоково поскъпване

Шоково поскъпване на тока от 2016 г. чака българските домакинства, ако управляващите не подготвят плавното освобождаване на електроенергийния пазар у нас, което трябва да стане до края на 2015 г., предупредиха на пресконференция във вторник енергийни експерти. Според тях правителството смешно трябва да предприеме мерки чрез постепенно повишаване на цената на тока, по-голям размер социални помощи за повече бедни и затваряне на неефективните централи.

Освен рязкото повишаване на цената на електроенергията, страната ни е застрашена от наказателна процедура от Европейската комисия и Иванка Диловска, председател на управата на Института за енергиен мениджмънт и бивш зам.-министър на енергетиката при Тройната коалиция, предупреди, че в най-скоро ще започнат да валят предупредителни писма от Брюксел заради задържането на либерализацията на пазара. Тя припомни, че в България все още няма енергийна борса и тепърва се регистрират нови дружества за борсов оператор, докато другите страни от региона вече са се ориентирали към някоя от големите енергийни борси.

Свободният пазар ще доведе до конкуренция между производителите на енергия, а това ще предизвика и затваряне на неефективните централи и в това няма нищо лошо, те не са свещени крави, заяви Диловска.

Трябва още отсега да се очертае политика към уязвимите потребители, а ние дори нямаме дефиниция какво е това, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор в Българска национална асоциация "Активни потребители". Според него понижаването на цените на тока бе трябвало да радва организация като неговата, на ситуацията всъщност е затишие пред буря. По думите на проф. Кръстю Петков от Съюза на икономистите в България около 500 000 български семейства имат нужда от ваучери за енергийни помощи, но колко от тях и как да ги получат трябва да е въпрос на експертна оценка, а не на популизъм.

По повод стартирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) процедура по отнемане на тримата доставчика на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про“, защото са си прихванали от дължими към НЕК 347 млн. лв. борчове на самата електрическа компания., Диловска каза, че дори и те да намерят пари и да платят, парите отново ще потънат някъде и след три месеца пак ще си говорим за нарастващата задлъжнялост в енергетиката. По думите й ако държавата назначи лице, което да управлява дружествата с отнети лицензи, този някой трябва да извади исканите от ДКЕВР пари, за да осъществява дейността.

Според изчисленията на енергийните експерти, в момента НЕК дължи на производителите на енергия от възобновяеми източници над 1 млрд. лв, което обаче не е основание на регулатора да отнеме лиценза на обществения доставчик. Отделно НЕК има задължения за деветмесечието на 2013 г. към лигнитните централи за над 600 млн. лева, допълни Диловска. Това на практика е и едната от причините в момента мините и работещите хора там да не могат да възстановят финансовото си състояние. Сегашният проблем в енергетиката е много по-мащабен, причините за него са много по-дълбоки и засягат всички енергийни дружества по-веригата производство-пренос-доставка на електроенергия, посочи бившият зам.-министър.

До края на юни 2014 г. възобновяемите енергийни източници трябва да получат за производство на зелена енергия около 950 млн. лв при планирано производство от 3.3 млн. мегаватчаса електроенергия, но то ще е по-голямо, смятат енергийните експерти.

Според тях, недостигът на средства в системата на енергетиката е толкова голям, че не може да бъде решен без системен подход и чрез обявяване на война само на едни от участниците в системата.

mediapool.bg