Кламер БГ - Бизнес новини: За 4 дни без конкурс общинарите в Русе дадоха летището на българска фирма за 10 години

За 4 дни без конкурс общинарите в Русе дадоха летището на българска фирма за 10 години

Бизнес

|
Вт, 24 Ян 2023г. 17:37ч.
За 4 дни без конкурс общинарите в Русе дадоха летището на българска фирма за 10 години

За 4 дни без конкурс общинарите в Русе дадоха летището на българска фирма за 10 години

Без търг и конкурс Общинският съвет на Русе единодушно предостави летището в Щръклево за безвъзмездно ползване за срок от 10 години на българската компания "Еърпорт Русе" ООД.

Дружеството е собственост на "Щраплан" ЕООД на Антони Търницов и "Стройпроект" ЕООД на Христо Крушарски, който е бивш президент на пловдивския футболен отбор "Локомотив".

Летище Русе Снимка: БГНЕС

Изборът на "Еърпорт Русе" стана бързо - само в рамките на четири дни, без публична процедура и други кандидати, в навечерието на предстоящите местни избори през октомври. Точката бе внесена като извънредна на сесията от кмета Пенчо Милков.

По предложението му съветниците днес спориха повече от 3 часа. Развръзката дойде след съвещание на кмета с председателите на политическите групи. На него се е стигнало до съгласие за въвеждане на допълнително условие в договора с инвеститора.

То предвижда в срок от 2 години "Еърпорт Русе" да извърши необходимите текущи ремонти - фугиране на писта, изграждане на ограда, видеонаблюдение, както и да изработи необходимите документи, за да бъде ползван аеропортът като гражданско летище, написа кметът Милков на страницата си във "Фейсбук".

Посочено е още, че инвеститорът "трябва да създаде и събере необходимите съгласувания за генералния план за развитието на летището".

Ако това не се случи, община Русе ще може без предизвестие да прекрати договора, за което няма да дължи обезщетение. В същото време всички блага, изградени от компанията, ще останат собственост на общината и ще ни изведат напред, заяви Пенчо Милков.

Така в крайна сметка 47 общински съветници подкрепиха предложението му. Против беше само един, а трима отсъстваха от заседанието.

Пенчо Милков определи момента като "исторически" за Русе, а решението на съветниците за "изключително важно" за развитието на общината.

Единият от инвеститорите - Христо Крушарски, каза пред съветниците, че до април 2023 г. е необходимо летището да бъде сертифицирано. "Намеренията ми са сериозни. Ако гласувате днес, утре ще съм на терен", заяви бизнесменът, цитиран от БТА.

Миналата седмица пред медии Крушарски обяви, че е готов веднага да инвестира 1.5 милиона лева, а общо инвестицията му в летището ще бъде 14 милиона евро.

Инвестиционното предложение на "Еърпорт Русе" предвижда три етапа на развитие на летището. На първо време приоритет е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването й, за да има и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети, каза Крушарски.

По думите на Антони Търницов подобренията в първия етап ще дадат възможност и други клиенти да използват летището.

"Така всеки допълнителен клиент ще е от полза и за нас, защото ще е част от възвръщането на средствата, които трябва да вложим", каза Търницов. Той бе представен като експерт във въздухоплаването и работи по концесионния анализ на летището в Русе от 2017-а година.

Летището в Щръклево, което е на около 15-тина километра от Русе, е собственост на общината от 2015 г. То се стопанисва и управлява от общинското предприятие "Паркстрой - Русе", което не реализира печалба от дейността на летището. С отдаването му на "Еърпорт Русе" отпада необходимостта всяка година да заделяме от общинския бюджет по 100 000 лв. за охрана и поддръжка, каза кметът Пенчо Милков.

В края на 2021 г. правителството на Кирил Петков отпусна над 2.6 милиона лева на община Русе за възстановяване на инфраструктурата на летището. Тогавашният транспортен министър Николай Събев дори оптимистично заяви, че полетите ще тръгнат още през април 2022 г., като интерес към летището имаше от авикомпанията "ГъливЕър".

До оползотворяването на средствата обаче така и не се стигна, а причината беше спор между държавата и общината относно начина на стопанисване на аеропорта.

Днес кметът Пенчо Милков каза, че "до момента община Русе нямаше възможност да направи такива инвестиции, особено пък със средствата, отпуснати от държавата, защото за разходването им ни бе поставено незаконосъобразно условие". По думите му за изваждането на необходимите лицензи и изработването на генералния план щели да бъдат нужни месеци и години на община Русе.

Пенчо Милков на няколко пъти повтори, че с това решение на Общинския съвет летището в Русе остава собственост на общината и на русенци.

mediapool.bg