Кламер БГ - Бизнес новини: Барозу предупреди да сме предпазливи за газовите си връзки с Русия

Барозу предупреди да сме предпазливи за газовите си връзки с Русия

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 17:00ч.
Барозу предупреди да сме предпазливи за газовите си връзки с Русия

България да бъде много предпазлива при реализирането на проекта за строеж на газопровода "Южен поток" и той да не е за сметка на газовите връзки на страната ни със съседните държави, които могат да осигурят диверсификация на българската енергетика. Това е предупредил председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в разговор със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, запитан за отношението на ЕК по проекта "Южен поток".

Европа не дава политически приоритет на проекта "Южен поток", както настояваше Русия, защото проектът може да е различен, но доставчикът е същия, в лицето на "Газпром", заявил Барозу, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ в понеделник.

Председателят на ЕК обяснил, че отказвайки политически приоритет на "Южен поток", Европа може да даде приоритет на проект за газ от Азербайджан през Италия, но ако Азербайджан устои на руския натиск.

Цветан Цветанов заявил, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев говори само и единствено как всички проблеми от последните две години били по вина на правителствата на ЕНП, но услужливо пропуска да каже за провала и причините за кризата в Европа, породени от социалистическите правителства.

Заместник-председателят на ГЕРБ дал за пример Испания и Гърция. В отговор Барозу подчертал, че точно във време на криза, десните правителства са били реален гарант за стабилността и сигурността в Европа.

"Ето защо казваме на България да бъде много предпазлива, например при реализирането на газовите връзки с Русия, за сметка на други връзки, които могат да осигурят диверсификация на българската енергетика. Затова от огромно значение беше историческото решение за приемане на България и Румъния в Европейския съюз, защото, ако те не бяха в съюза, сега, освен проблеми с Украйна, щяхме да имаме проблем и с България и Румъния, където Русия щеше да е влязла, за да разшири влиянието си. Има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия. По този начин имаме реалната възможност ЕНП да гарантира стабилност и сигурност в България и Румъния, и в целия регион", заявил още Барозу, цитиран в съобщението на бившите управляващи.

mediapool.bg