Кламер БГ - Бизнес новини: Баку с интерес към газовата ни мрежа и хранилището в Чирен

Баку с интерес към газовата ни мрежа и хранилището в Чирен

Бизнес

|
Четв, 20 Фев 2014г. 12:24ч.
Баку с интерес към газовата ни мрежа и хранилището в Чирен

Азербайджан има интерес към участие в разширяването на българската газопреносна мрежа и кам проекта за разширяване на газохранилището в Чирен, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в четвъртък. Той е част от делегацията на премиера Пламен Орешарски, който е на двудневно посещение в Баку. Там са и министрите на финансите Петър Чобанов, на земеделието Димитър Греков, на транспорта Данаил Папазов и на околната среда Искра Михайлова, както и представители на четири работодателски организации.

Намеренията на Баку в газовата сфера у нас ще се реализират чрез азерската държавна петролно-газова газова компания СОКАР (SOKAR) и български партньор, стана ясно от думите на Стойнев, който не уточни кой ще е участникът от наша страна. Собственик на преносната газова мрежа у нас, както и на газохранилището в "Чирен" е държавната "Булгартрансгаз". Планът за разширяването на възможностите за складиране на синьо гориво е отдавнашен като сегашните намерения на правителството са той да получи еврофинансиране от програмата "Свързана Европа".

От думите на министъра стана ясно, че по-скоро интересът на СОКАР е към строеж на газоразпределителната мрежа, за да може да се газифицират домакинствата и промишлеността. В момента у нас битовата газификация е едва 3 процента.

Стойнев обяви още, че България се надява през 2019 г. доставките на азерски газ да достигнат 3 млрд. куб. м.

През септември миналата година общественият газов доставчик "Булгаргаз" подписа с консорциума "Шах Дениз ІІ", който разработва едноименното газово находище в Каспийско море, договор за доставка на 1 млн. куб. м суровина за България именно от 2019 г., когато се планира да започне експлоатацията на сондажите. Доставките у нас трябва да дойдат през изграждащия се през Турция и Италия до Гърция Трансадриатически газопровод ТАП и строящата се в момента междусистемна връзка на газовите мрежи на България и Гърция.

Интересът на Азербайджан към България е огромен, ние се явяваме техен стратегически партньор на Балканите, каза пред журналисти Стойнев.

В четвъртък Орешарски се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е заявил интереса на страната му повече български фирми да се включат в изграждането на азерски инфраструктурни обекти, съобщи Стойнев.

Строежът на нещо като нов град – шанс за българските фирми

"Мисля, че българският бизнес може да се включи активно, подпомагайки усилията на нашите домакини да изградят още по-модерна столица и правейки добър бизнес от тяхна гледна точка”, каза от своя страна Пламен Орешарски. Той обяви, че ще се прегледат в посока на облекчение и в рамките на възможното всички регулации, които препятстват включването на български компании на азербайджанския пазар. "Най-големи са възможностите в строителството. Предстои изграждането на нещо като нов град, което е добра възможност за българските строителни компании”, добави българският премиер.

"Говорихме и за други сфери – туризъм, селско стопанство, студентски обмен. Необходимо е да ускорим спогодбата между българското и азербайджанското министерство на образованието, за да може с по-голяма лекота да се признават дипломите от двете страни”, допълни Орешарски.

По думите му, туристическите възможности са огромни – както при летния, така и при зимния туризъм. "Има възможности и в отбранителната индустрия. Има стари контакти, по които на този етап не се работи. Ще направим усилия да ги възобновим и да ги разширим”, каза министър-председателят, цитиран от пресцентъра си.

Подходящ обект в София ще символ на дружбата с Баку

Орешарски обсъдил специално с първата дама Мехрибан Алиева културния обмен. "Обсъдихме различни възможни инициативи, в това число подпомагане от страна на фонда "Гейдар Алиев” за изграждане на подходящ обект в София, който да символизира българо-азербайджанската дружба”, каза той.

Очаква се Алиев да върне посещението през юни в София, каза Стойнев и добави, че тогава се очаква да има заседание и на съвместна икономическа комисия на двете страни.

По-късно през деня Орешарски се срещна и с азерския премиер Артур Расизаде, след което са пописани двустранни документи от финансовия министър Петър Чобанов и екоминистъра Искра Михайлова, допълват от пресцентъра на кабинета, но не уточняват за какво са те. По-рано през деня бе съобщено, че финансовите министерства на България и на Азербайджан ще обменят идеи за социални инвестиционни проекти, за изграждането на ефективни системи за контрол и следене на приходите в двете страни.

"Между двете страни функционира споразумение за сътрудничество по митническите въпроси, за избягване на двойното данъчно облагане. В момента се дискутира възможността да се подпише и споразумение за взаимно насърчаване на инвестициите”, допълва Петър Чобанов.

Искра Михайлова пък трябваше да представи българския опит за управление на отпадъците и да почерпи такъв от Азербайджан. Друга обща екотема е биоразнообразието и екоминистърът ще се запознае с управлението на четирите азерски национални паркове.

mediapool.bg