Кламер БГ - Бизнес новини: БСП ще направи всичко да не се случи исканото "абсурдно" поскъпване на тока

БСП ще направи всичко да не се случи исканото "абсурдно" поскъпване на тока

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 14:02ч.
БСП ще направи всичко да не се случи исканото "абсурдно" поскъпване на тока

Като "абсурдно и безумно" определи исканията на електроразпределителните дружества за поскъпване на тока от 1 юли зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев пред БНР във вторник.

Коментарът му дойде, след като миналата седмица от ЕВН заявиха, че ще поискат повишаване на тарифите им между 7 и 9 на сто, в противен случай ще се влоши качеството на услугата електроснабдяване. Преди два дни и от "Енерго-Про" казаха, че подобно повишение ще отговаря на реалността и ще е под тарифите от миналия месец март, когато започна свалянето на цените на три стъпки. Дружеството още няма разчети, както и ЧЕЗ, откъдето също смятат, че при тези тарифи системата не може да издържи, тъй като доставчиците купуват енергията за 107 лв. мегаватчас, а трябва да я продават за 90 лв. на клиентите си.

Куюмджиев обаче заяви, че "ако зависи от нас, ние ще направим всичко възможно това увеличение, което за мен е абсурдно, тяхното искане имам предвид, да не се случи".

"В крайна сметка решава обаче Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която, всички знаем, е независим орган. Но аз се надявам, че колегите също ще проявят разум и ще се съобразят с безумието, което тези хора отново искат. В крайна сметка за нас е най-важен българският гражданин, който не може да бъде рекетиран вече по този начин", посочи депутатът от БСП.

Според него е недопустимо тези компании "непрекъснато да се вайкат и да казват: ние сме много нещастни, трябва винаги да ни давате пари, за да можем да си гарантираме печалбите".

"За мен е по-странен един момент, а именно защо тези компании винаги желаят инвестициите им да бъдат възвърнати в рамките на една година и гарантирано от държавата. Това, което те се опитват да направят и вече девет години правеха, за пръв път не им се случи миналата година, е, че казват: ние, за да поддържаме мрежата и да инвестираме в развитието й, ни трябват 100 единици, моля те, скъпа държаво, дай ни на нас 108 единици и ни гарантирай 8-те процента печалба в рамките на тази година. Един, всеки нормален бизнес трябва да инвестира в своето бъдещо развитие - ако трябва собствени средства, ако трябва заемни средства, прави си бизнес план, развива мрежата, привлича нови клиенти, събира от тях своите приходи и с добро управление прави печалби", коментира Куюмджиев.

Той отхвърли упреците, че правителството прави всичко възможно, за да удържи цената на тока до изборите за европарламент през май. "Няма такова нещо, защото. . .много пъти съм го казвал, тези две намаления на електроенергията, които се получиха през миналата година, бяха на база балансиране по нов начин на целия сектор. Успяхме да намерим резерви, които, да кажем, преди това беше злоупотребявано с тях и вместо да заминават в джобовете на определен брой, краен, малък хора, послужиха за основа, здрава основа за намаляване на цените за всички", каза Куюмджиев. По думите му за бизнеса цените спаднали с 15 процента, "така че смятам, че сме на прав път, и не вярвам да се стигне до увеличаване на цените по никакъв повод".

Куюмджиев все пак призна, че "по принцип може би има някакъв малък резон в това, че енергийната система е недофинансирана. Според него обаче това не било защото цената е ниска, а "защото има някои все още неефективности в цялата система". "Когато те се отстранят, повярвайте ми, количеството парични потоци, които влизат в енергийната система, са достатъчни за нейното нормално функциониране, включително и поддръжката й.", смята социалистът

"След промените, които направихме в закона, и премахването на зелените и другите цветни добавки от таксата пренос, тя стана на едни нормални европейски нива и в момента цялата енергетика работи на почти сто процента капацитет. Всяка секунда ние изнасяме между 1400 и 1600 мегавата за всички съседни страни, та дори и за Италия. Това са огромни парични потоци, които влизат в българската енергетика, и по този начин може да се компенсира, ако щете, и това леко намаление на цените, което реализирахме миналата година", заяви зам.-председателя на енергийната парламентарна комисия.

mediapool.bg