Кламер БГ - Бизнес новини: БСП склонни да подкрепят замразяване на депутатските заплати, както предлага ГЕРБ

БСП склонни да подкрепят замразяване на депутатските заплати, както предлага ГЕРБ

Бизнес

|
Четв, 06 Фев 2014г. 14:02ч.
БСП склонни да подкрепят замразяване на депутатските заплати, както предлага ГЕРБ

Според личното мнение на Мая Манолова от БСП, парламентът трябва да замрази депутатските заплати, каквото предложение внесоха ГЕРБ. Това коментира тя в сряда, часове преди насрочения за 18 ч. протест, организиран от "Ранобудните студенти" пред Министерския съвет, срещу решението на народните представители да си разамразят възнагражденията.

Заплатите на депутатите се повишиха, след като през януари, за пръв път от 2010 г. насам, парламентът не ги замрази на нива от 2196 лева. Увеличението от 350 лв. ще струва на данъкоплатците 1 019 520 лв. за 2014 г. Депутатите от мнозинството не намериха нищо нередно в размразяването на заплатите, посочвайки, че всички доходи в България вече се вдигали, а те също работят и заслужават.

"Ранобудните студенти" подчертават, че възнагражденията на народните представители от близо 2200 лева ще се увеличат с 350 лева. Те напомнят, че минималната заплата за страната е 340 лева, а от средата на годината минималната пенсия ще се увеличи с 4.50 лева и ще стигне 154.50 лева.

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че депутатите от опозицията ще подкрепят искането на "Ранобудните студенти” да се замразят депутатските заплати в парламента, както беше 4 години.

Димитър Главчев от ГЕРБ коментира, че на опозицията й е неудобно да получава увеличение при ниския рейтинг на Народното събрание:

"Няма как, гледайки как работи този парламент, човек да не изпита неудобство, пък и изведнъж да му се увеличи заплатата, а като направим и съпоставка с 354-ти лева на месец, с които се увеличава заплатата, с 4-5-те лева, с които ще се увеличи пенсията и то от месец юли, като сравним минималната заплата, която е 340 лева, ние не смятаме, че това е популизъм, внасяме предложение за замразяване на заплатите като се надяваме скоро да престанем да ги взимаме и тези заплати, тъй, като искаме, както знаете, оставка на правителството и разпускане на парламента", каза Главчев пред репортери.

"Ако питате за личното ми мнение, да – ще замразим депутатските заплати", коментира по този повод депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Мая Манолова.

По думите й, за останалите групи, чиито възнаграждения се формират на базата на заплатите на народните представители, трябвало да се помисли.

"Трябва да се прегледа кого би засегнало. И на министрите трябва да бъдат замразени. Трябва да се прецени за другите групи. Безспорно доходите на българските граждани се повишават – това е факт по време на управление на правителството на Пламен Орешарски”, обясни тя.

По отношение на депутатските заплати – да, но по отношение на останалите граждани, нека се следва общата тенденция, каза Манолова.

Възнагражденията в общо 27 ведомства зависят от заплатите на народните представители.

Междувременно министърът на икономиката Добромир Стойнев, чието министерство е принципал на големите енергийни дружества, призова в сряда да се помисли за повишаване на заплащането на ръководните кадри в държавните дружества.

Акцията на "Ранобудните студенти", която ще започне в 18 ч. в сряда пред Министерския съвет, е организирана чрез Фейсбук, където е подкрепена от около 2000 души.

mediapool.bg