Кламер БГ - Бизнес новини: БСП се обяви против поскъпването на водата в София

БСП се обяви против поскъпването на водата в София

Бизнес

|
Пон, 17 Март 2014г. 16:06ч.
БСП се обяви против поскъпването на водата в София

БСП се обяви против поскъпването на водата за столичани. Аргументите им са, че няма основание за исканото увеличение на водата с 14 ст. от 1 юли, защото концесионерът не изпълнява намаляването на загубите на вода, инвестиционната си програма и има сериозни съмнения за източване на дружеството чрез консултантски фирми и аварийни ремонти.

"Софийска вода" поиска от ДКЕВР от 1 юли цената на водата да поскъпне от 1.47 лв. за кубик на 1.61 лв. без ДДС. В представения план концесионерът е планирал ново увуличение на цената на водата за 2015 г. от 1.72 лв. без ДДС, съобщи Панайот Бончев, зам.--председател на Столичния общински съвет (СОС) от БСП.

"Софийска вода" обосновава исканото поскъпване на цената с инвестиции от над 80 млн. лв. във ВиК мрежата през тази и следващата година. Изпълнителният директор на компанията Мариана Итева сравни предложената цена от дружеството с тази на бутилираната вода, която е около 400 – 500 пъти по-скъпа.

Цената на ВиК услугите се явява единственият източник за инвестиции на компанията. От началото на концесията до момента вложенията са за близо половин милиард лева, посочват от "Софийска вода". От там припомнят, че двугодишният бизнес-план за 2014-2015 г. е разработен по указанията на ДКЕВР.

Концесионерът поиска поскъпване на цената на водата с 14% и през миналата година. Срещу това обаче се обявиха от Столичната община и ДКЕВР. Регулаторът дори се закани да поевтини водата на столичани с 4%, защото концесионерът не е намалил загубите по мрежата. Това накара дружеството да изтегли предложението си от ДКЕВР и така цената на водата остана без промяна.

Сега БСП разчита нещата да се повторят по сходен сценарий. "Това ще бъде тест за ДКЕВР, надявам се регулаторът да отчете интересите на хората и цената на водата за столичани да не поскъпне", каза Калоян Паргов, председател на столичната организация на БСП. "Надяваме се "Софийска вода" да оттегли предложението си", каза Милка Христова, председател на групата на БСП в СОС.

До момента обаче управляващите от ГЕРБ в Столична община не са обявили дали подкрепят поскъпването на цената на водата. Паргов се закани да иска смяната на представителите на общината в ръководството на "Софийска вода", ако те зад гърба на съветниците са подкрепили увеличението на цената. СОС не е взимал решение каква да бъде позицията му по този въпрос. Столична община има 25% дял в "Софийска вода".

Според БСП няма основание водата да поскъпва с оправдание за инвестиции, защото инвестиционната програма за тази година – около 34 млн. лв. е по-малка от тази през миналата, когато в мрежата са вложени 40 – 45 млн. лв. Излиза, че при по-ниска цена на водата се правят по-големи инвестиции и обратното при поскъпване на цената на водата инвестициите намаляват, каза Бончев.

Той съобщи, че от 22 проверени обществени поръчки за над 18.7 млн. лв., избрани на случаен принцип, за констатирани 18 нарушения, за които са съставени 37 акта. Освен това повече от 60% от предвидените инвестиции отиват за аварийни ремонти. "Това ни кара да имаме сериозни съмнения, че заобикалянето на Закона за обществените поръчки служи за източване на средства от дружеството", коментира Бончев.

Другата форма за източване на пари от "Софийска вода" е чрез юридически и консултантски услуги. Един работен ден на консултант се плаща по 1230 евро, каза Панайот Бончев.

В същото време "Софийска вода" работи при рентабилност от 17% при средна от 6-7% за такъв тип дружества в Европа, каза Милка Гечева, председател на групата на БСП в СОС. Другото, което й е направило впечатление е, че двукратно е намалял броят на взетите проби за чистотата на водата за пет години – от 4903 през 2009 г. на 1689 проби планирани за тази година.

В същото време "Софийска вода" демонстрира с български и японски пъстърви в аквариум чистотата на водата, която пият столичани.

mediapool.bg