Кламер БГ - Бизнес новини: БСП настоява БЕХ да участва във втория търг за "Химко"

БСП настоява БЕХ да участва във втория търг за "Химко"

Бизнес

|
Пет, 21 Март 2014г. 19:50ч.
БСП настоява БЕХ да участва във втория търг за "Химко"

От БСП настояват държавата да участва в следващия търг за придобиване на активите на "Химко"чрез специално създаденото дружество "Енергийна инвестиционна компания" към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това заяви народният представител и заместник-председател на БСП Янаки Стоилов пред журналисти във Враца.

Преди два дни пропадна първият опит за продажба на на всички активи на обявения в несъстоятелност торов завод чрез търг с тайно наддаване, което трябваше да тръгне от 28 552 458 лв. Въпреки проявения предварителен интерес не се появи нито един кандидат и сега предстои обявяване на втори търг на цена с 20 процента по-ниска.

По думите на Янаки Стоилов вече е насрочено следващото наддаване за идната седмица и на намалената цена БЕХ може да придобие остатъчните активи на химическия завод, а след това да предприеме стъпки за въвеждане в експлоатация.

Икономическото възстановяване и развитие са сред приоритетите, каза Стоилов на пресконференция преди среща на представители на БСП със местни симпатизанти. Той допълни, че правителството е приело да подготви програма за реиндустриализация на страната до 2020 г., като първият етап трябва да бъде изпълнен до 20 април.

Заместник-председателят на БСП посочи, че в тази програма ще бъдат използвани всички форми на инвестиции и държавно участие, включително чрез използване на държавни компании, партньорство с частни инвеститори, държавни структури за партньорство с чужди икономически структури.

Срещите на народните представители и представители на ръководството на БСП продължават и утре с посещения в общините Борован, Козлодуй, Бяла Слатина, Криводол, Роман и Мездра.

mediapool.bg