Кламер БГ - Бизнес новини: БСК прогнозира "армия от безработни" при 400 евро минимална за ЕС заплата

БСК прогнозира "армия от безработни" при 400 евро минимална за ЕС заплата

Бизнес

|
Пон, 13 Ян 2014г. 11:54ч.
БСК прогнозира "армия от безработни" при 400 евро минимална за ЕС заплата

Българската икономика не е конкурентоспособна и ще има "армия от безработни", ако минималната работна заплата стане 400 евро, каквото предложение има на ниво Европейски съюза за фиксирано за общността минимално трудово възнаграждение. Това коментира в понеделник председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев през Нова телевизия.

"Всичко е възможно, въпросът е на каква цена. Тук нямаме условия, имаме нестабилна политическа обстановка", коментира още експертът.

По думите му, докато няма стабилност в икономическата среда, не може да говорим за трайни работни места.

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", обясни, че в Европейския съюз се води дебат за минимален базов доход. "Идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати", посочи Манолов.

Според него минимална заплата от 400 евро е възможна, ако хлябът стане 2 лева. "Човечеството трябва да има отговор на въпроса "къде след растежа", смята синдикалистът. Той обясни още, че Европа навлиза в нов икономически цикъл и прогнозира, че България ще има икономически растеж въпреки политиците.

mediapool.bg